- Se hvordan N.Y. har tatt vare på Central Park

Publisert

Den mest brukte aktivitetsarenaen i landet og et av de viktigste og billigste «idrettsanleggene» for folkehelsa. Slik beskrives de lokale turveiene rundt i landet i en rapport fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Likevel taper slike anlegg gjennomgående kampen om kroner og arealer, konkluderer forskerne som har analysert hvordan det «kortreiste» og ofte lett tilgjengelige friluftstilbudet behandles rundt i landets kommuner. 
Av rapporten fremgår det videre at det ofte ikke er samsvar mellom ambisjoner og faktiske prioriteringer i planer og budsjett. Stier lager seg ikke selv, det skal både rydding, merking og vedlikehold til, men stien har ingen organisert gruppering som står bak og kjemper for budsjettmidler og andre ressurser slik som den organiserte idretten har. Mens idretten ofte har et profesjonelt apparat i ryggen, er friluftslivet i stor grad avhengig av ildsjeler.
- Stier og turveier kan ha lokale talspersoner og ivrige brukere, men ingen lønnede ansatte som har krefter eller kompetanse til å lage prosjektskisser og sette opp budsjetter, sier professor Anne-Karine Halvorsen Thoren. Hun mener at en dedikert ressurs i hver kommune er det som må til for å rette opp denne ubalansen. 
- Billig og lur investering
Da hovedfordelingen av statens spillemidler ble foretatt i 2016 gikk 40 millioner til friluftsliv. Det er 1,7 prosent av totalsummen på 2,42 milliarder kroner. 
- Friluftsliv er en billig og lur investering. Naturen ligger der og det har en kolossal helseeffekt å ta den i bruk, sa styreleder i Norsk Friluftsliv Dag Kaas den gang. 
Kulturminister Linda Helleland understreket samtidig at friluftsliv er det beste lavterskeltilbudet for å få folk ut i fysisk aktivitet. 
- Det viktigste er at folk er fysisk aktive, ikke hvordan, uansett om det er i en hall eller ute i naturen, sa ministeren. 
Da regjeringen i mai 2018 fordelte 2.824,8 millioner i spillmidler til idretten, gikk 36 millioner kroner til friluftstiltak for barn og unge. Videre ble det fordelt 27 millioner til løypetiltak i fjellet og overnattingshytter. Samlet er dette 2,2 prosent av idrettens tildelinger som da tilfaller friluftsliv. 
- For regjeringen er det viktig å styrke rammebetingelsene for lokal idrett og fysisk aktivitet over hele landet, sa kulturminister Trine Skei Grande ved denne tildelingen. 
Tre millioner bevilget lokalt
Dersom de 36 millionene til barn og unge fordeles likt mellom landets 426 kommuner, tilsvarer dette 84.500 kroner per kommune. Til sammenligning vet vi at kommunestyret i Søgne den 21. juni 2018 bevilget tre millioner kroner til vedlikehold og bygging av turstier/turveier og friområder/friluftsområder.
- Friluftsliv oppleves attraktivt og som en god kilde til aktivitet i mange alders- og befolkningsgrupper. Lavterskelaktivitet i naturen er derfor et unikt virkemiddel for å fremme fysisk aktivitet i befolkningen, sier Steinar Sunde som er fagleder for landbruk miljø og natur i Søgne kommune. 
Han legger til at I Søgne er det flotte turområder og turmuligheter for enhver smak. Noen har ikke behov for tilrettelegging og trives best utenfor allfarvei mens andre setter pris på eller har behov for mer eller mindre tilrettelagte løyper. 
Artikkelen fortsetter under bildet.
- Lokale velforeninger har søkt om og fått tildelt midler til ulike tiltak i nærmiljøet. I tillegg bruker kommunen deler av midlene som ble bevilget til å ruste opp og utbedre flere av de mest populære turstiene i kommunen, sier Steinar Sunde. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv).
- Henvender seg til alle sosiale lag
- Det er  mye fokus på midler til fotballbaner. arenaer og haller, men ingen ting gir så mye tilbake som en krone til friluftstiltak, sier kommuneoverlege og folkehelsekoordinator i Søgne kommune, Vegard Nilsen.
Han sier undersøkelsen fra NMBU bekrefter det som lenge har vært kjent om tildeling av offentlige midler. Han er opptatt av at friluftsanleggene henvender seg til alle sosiale lag i større grad enn den organiserte idretten. 
- God tilrettelegging, gjerne med belysning, rekrutterer mennesker fra alle lag og kan virke utjevnende på tilbudet til befolkningen, fortsetter Nilsen som synes det er fantastisk at Søgne kommune i år har bevilget tre millioner kroner til turstier i kommunen. 
Nilsen minner også avslutningsvis om hvordan millionbyen New York har klart å ta vare på sitt unike område Central Park, 165 år etter at parken ble opprettet og viser videre til andre storbyer som har prioritert store parkanlegg som benyttes flittig av både innbyggere og turister. 
Bildet under: - Her i Søgne har vi fremdeles masse natur rundt oss, men det er viktig å ta vare på de kvalitetene vi har mens vi ennå har muligheten, sier kommuneoverlege og  folkehelsekoordinator Vegard Nilsen. (Foto: Jon Aamodt).
Strandstien mellom Høllen og Åros benyttes i stor utstrekning av både fastboende og turister. Søgne kommune bytter nå ut det tolv år gamle dekket på den eldste delen av stien for å ivareta fremkommelighet og sikkerhet på den populære turstien. (Foto: Jon Aamodt, arkiv)
Powered by Labrador CMS