- Fuglen har fløyet, og takk for det

Publisert

I nesten 14 dager var Terje Ø. Pettersen og familien «beleiret» av fotografer etter at alarmen gikk om observasjon av en kuhegre på Tangvalljordene lørdag 6. oktober.


På kort tid var et tyvetalls fotografer og fugleinteresserte på plass, og «unntakstilstanden» varte helt frem til kuhegra bestemte seg for å fortsette norgesferien ved å ta vingene fatt torsdag.
- Denne kuhegra ble første gang observert 5. oktober av Odd Bakken og Sigrun Børke i Haukedalen i Sauherad i Telemark. Dagen etter ble den sett på Tangvalljordene hvor de første bildene også ble tatt. Fredag 19. oktober ble den sett på Vanse på Listalandet og der ble den observert gående sammen med kveg, som er det den gjør i sitt naturlige habitat, forteller Odd Kindberg til N247.
Kindberg er en velrenommert og dyktig fagmann på området og sa til N247 etter at fuglen ble observert i Søgne, at dette neppe kom til å skje igjen på svært mange år.
- Kuhegra holder til i langt sydligere strøk og skulle ha tatt trekket mot Østen på denne årstiden, og ikke mot Norge. Det er en tøff fugl og vil klare seg om ikke den venter til sprengvinteren kommer. Grunnen til at den oppholdt seg lenge på Tangvalljordet er at den etter det lange trekket har funnet rikelig med mat i den gode jorda. Den har «feitet» seg opp før nye trekk, sier han.
Etterhvert som nyheten sprakk i miljøet kom til det til stadighet nye fotografer til Tangvall som tok tusenvis av bilder av denne svært sjeldne fuglen i våre strøk, og noen få fotografer ble mer og mer pågående.
- Dette var i all hovedsak svært hyggelige og høflige menn i camodresser. De spurte om de kunne få sitte langs Tangvallveien og det fikk de selvsagt lov til. Bare få dager etter at kuhegra landet kom folk svært langveisfra og noen enkelte av dem «tok litt av», sier Terje Ø. Pettersen til N247 lørdag.
Han forteller om telefonen som nesten ikke holdt fred i over en uke, og fotografer som snek seg rundt inne på gården, tidlig og sent.
- Jeg fikk veldig mange telefoner fra hele landet. Det var folk som spurte meg om kuhegra fremdeles var der, og om jeg trodde den ville bli. Jeg kunne bekrefte at den var der, men om den ville bli eller ikke, hadde ikke jeg noen anelse om. Da ble noen litt snurt, forteller han.
- Skapte uro
- Det som ikke var like gøy var å bli tilnærmet «beleiret» inne på gården av fotografer med lange linser. Flere kjørte inn og parkerte på gården, uten å spørre. Så listet de seg rundt fjøset og skapte uro blant dyrene. Hundene mine reagerte selvsagt, og det førte til at hønsene kaklet som gale, og sauene ble urolige. Det var ikke særlig hyggelig, men jeg vet jo ikke om de har lov til dette eller ikke, og lot de holde på. Det var en litt spesiell situasjon, men vi begynte etterhvert å le av hele greia.
- Det ble jo litt spesielt når vi satt i stua og flere camokledte menn med store linser lusket forbi rett utenfor vinduene våre. Det ble en litt merkelig situasjon, men dette gjelder som sagt ikke flertallet av fuglefotografene. De var ordentlig hyggelige de fleste, og som i alle miljøer er det vel alltid noen «urokråker» som kan ødelegge litt for de andre. Vi følte oss litt overvåket en periode og tenkte litt på paparazzier som vi bare leser om, sier han lattermildt.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Dette bildet er tatt onsdag i denne uken, sannsynligvis dagen før kuhegra dro videre på sin «norgesferie». (Foto: Nicolai Prebensen).
Uakseptabelt
- Det skal ikke være slik. De få gangene vi her lokalt gjerne vil inn på en eiendom, spør vi først, selvfølgelig. Det kommer ikke på tale å ta seg til rette for en observasjons skyld. Terje har vært mer enn tålmodig i denne perioden, og at noen få av de kanskje flere hundre fotografene tar seg til rette er beklagelig, men vi følger dette opp. Slikt som dette er ikke akseptabelt, sier Odd Kindberg.
- Det jeg ikke fatter i denne saken er at mange av de fotografene jeg snakket med hadde tatt flere tusen bilder av denne hvite fuglen. Jeg spurte flere av dem om ikke det holdt å se bilder andre hadde tatt, men da fikk jeg klar beskjed om at slik var det ikke. Det skal visst være viktig å få det aller beste bildet og den beste vinkelen. Det var vel kanskje derfor noen «tok seg inn» hos oss, sier han med et stort smil samtidig som han ønsker alle hjertelig velkommen tilbake ved neste anledning, når den tid en gang kommer.
- Nå er fuglen fløyet, og takk for det, ler han høylytt.
Sist oppdatert 20.10.2018 klokken 21:35 av Nicolai Prebensen
Disse fotografene holdt seg i skinnet i jakten på det perfekte kuhegre-bildet de nesten to ukene hegra befant seg i Søgne. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Powered by Labrador CMS