Snart klare for sin første tur med trål bak hekken fra Udvaar III. F.v.: Oscar Øgrey, Vidar Andersen, Kristian Berge og Nikolai Nilsen. (Foto: Nicolai Prebensen)

- Vi må bare gi på

  Nicolai Prebensen
  15. okt. 2018
  19:45
For ganske nøyaktig tre år siden kjøpte Kristian Berge og Vidar Andersen sin første tråler, «Udvaar ». Den var rundt ti meter lang. Mindre enn ett år senere gikk de til innkjøp av en atskillig større båt, «Udvaar II». Tidlig søndag morgen klappet de til Langeneskaia med en tråler på rett under 24 meter, «Udvaar III».

- Vi må bare gi på, sa de to til N247 da vi møtte dem et par timer før kursen ble satt mot revet og den aller første turen i «ny» tråler.

Fått med deg disse?

- Denne turen blir et prøvefiske for å se om alt fungerer som det skal, så vi får sette er stor rød L bak på hekken så våre kolleger ser hva vi holder på med, sier fiskerne lattermildt mens de tar seg en veldig kort fem-minutter i styrhuset på «nummer tre» i rekken av trålere til Udvaar Trål AS.

Det er mye som skal ordnes før fisket kan starte, og de har dårlig tid.

Uvær
- Vi har satset mye i denne tråleren, men vi skal jo tilbringe et halvt år ombord hver år så nå blir det godt å få litt komfort ombord. Den forrige var litt liten, og det ble mye slingring i dårlig vær. Vi blir jo kalt «Uvær» blant våre kolleger for vi er som regel de som går sist inn når været strammer seg til. Denne båten blir en drøm å være ombord i, i forhold til «Udvaar II», sier de to videre.

Artikkelen fortsetter under bildet.
«Udvaar II» på Langeneskaia få timer før kursen settes mot revet og prøvefiske noen dager. (Foto: Nicolai Prebensen).

«Udvaar III» er en nesten 24 meter lang tråler, med en bruttovekt på 207 tonn. Maskinen er en åttesylindret Caterpillar og båten ble bygget i 1989 i Hvide Sande i Danmark.

De overtok båten for omlag tre uker siden, og turen gikk da rett til Hanstholm for å bygge om fabrikken under dekk for rekefiske. En del av fabrikken fra «Udvaar II» er flyttet over, i tillegg til at det er montert nytt utstyr.

Spennende
- Det skulle ta 14 dager, men tok 18. Meningen var at vi skulle på et lite prøvefiske i sjøen utenfor Hanstholm, men det fikk vi ikke tid til, så de neste døgnene blir jo spennende. På denne prøveturen blir alle fire med. Alt kan skje og da er det greit å være mannsterke, sier de. 

- Om ikke lenge vil vi finne to mann til, og da vil vi jobbe på skift, en uke på og en uke av. Tre mann er akkurat det «Udvaar III» trenger av mannskap, forteller Andersen og Berge videre.

Nye trålposer ligger klare på Flekkerøy, men mandag kveld drar de ut med de gamle posene fra den forrige tråleren.

- Vi får testfiske med de gamle så legger vi på de nye posene når vi kommer hjem igjen. Kvoten er den samme som den vi hadde med oss fra forrige båt, men vi lukter på en ny kvote, men hjelpe oss vel som en slik kvote koster. Vi får se hva vi gjør videre, sier Andersen mens han viser oss rundt i tråleren som stikker hele 5,5 meter dypt.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Oscar Øgrey og resten av gjengen ombord jobbet på spreng før den aller første turen med trål startet mandag ettermiddag. (Foto: Nicolai Prebensen).

Godt utstyrt
I «underetasjen» finnes ei bysse på størrelsen med et godt norsk kjøkken med tilhørende spisestue. Tråleren har vaskerom, en tomanns- og en firemanns lugar, bad samt et stort lasterom, maskinrom, verksted og fabrikk til mottak av reker og fisk.

- Tomannslugaren er forbeholdt Kristian og meg, de andre får klare seg med firemannslugaren, sier Andersen videre.

Han og Berge skal bytte på å være skipper ombord når ordinært fiske starter etter prøveturen.

Dette er en veldig tøff satsing. Hva blir det neste?

- Joda, vi satser tøft, men det gjelder som sagt å bare gi på, ellers går det seg sjeldent til. Det er bare en sak banken ikke vet noe om. Om et par år kommer vi nok til å bestille ett nybygg, men dette må du ikke si til noen, avslutter Andersen med en god latter.

Bildet under: Det er ingen tvil om hvor denne tråleren hører hjemme. (Foto: Nicolai Prebensen).
Sist oppdatert 15.10.2018 klokken 20:35 av Nicolai Prebensen

- Det er bare å gi på, sier Vidar Andersen og Kristian Berge som tidlig søndag klappet til kai på Langenes med sin nyinnkjøpte tråler på nesten 24 meter. (Foto: Nicolai Prebensen)

Fabrikken ombord er delvis ny, og delvis fra Udvaar II. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no