Mening
Bernt Ludvig Daland til høyre på bildet er selv en ihuga hummerfisker. Her sammen men Kjell <> Thomassen fra et tidligere hummerfiske. (Foto: Ukjent)

Ordføreroppropet: - Skjønner ikke intensjonen

  Nicolai Prebensen
  10. okt. 2018
  13:42
I flere artikler har N247 beskrevet ordføreroppropet fra kystordførerne som omhandler blant annet å tilbakeføre 25-meters regelen som minimumsdybde i teinefisket utenom hummersesongen.


- Jeg kan ikke forstå intensjonen til ordførerne her. Jeg stiller spørsmålet om dette kun er et markeringsbehov eller kommer oppropet basert på dokumenterte rapporter, spør kommunestyrepolitiker og hummerfisker Bernt Ludvig Daland (Frp).

Han støtter forslaget om bomullstråd som han mener er en fornuftig regel. 

- Kan bli en næring
Den bør også gjelde ruser. Imidlertid blir forslaget om å betale 500 kroner for teiner som er eierløse rart. På XXL kan man kjøpe en teine for 79 kroner, sette den i sjøen en periode og levere den som «funnet» teine for 500 kroner noen uker senere. Det kan bli en hel næring, sier han videre.

Han mener også at 25-meters regelen er feilslått politikk. 

- Vi har krav om 80 millimeters rømningshull i krabbeteiner og normalhummeren kommer greit ut av slike teiner. Den kommende generasjon av fiskere koser seg gjerne med krabbefiske i sommerferiene og lærer mye om kystkulturen gjennom den aktiviteten. De fisker også gjerne alene. En skikkelig teine veier gjerne opp mot 14 kilo og man tar motet fra de unge med å si at teinene må settes på minimum 25 meters dyp. De aller fleste ungdommene med joller på 12 til 14 fot har verken teinehaler eller ekkolodd i småbåtene sine, sier Daland.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Fem til 40 meter
- I følge Havforskningsinstituttet lever hummeren i hovedsak fra fem til 40 meters dyp, hvorfor da en grense på 25 meter, spør han videre.

Daland sier videre at yrkesfiskere han har snakket med sier at fine krabber på forsommeren befinner seg stort sett på dyp rundt fem meter og derfor virker 25-meters regelen helt uforståelig, avslutter han.

Etter det N247 kjenner til vil saken vil bli diskutert i politiske møter ut over høsten.

Bernt Ludvig Daland er kommunestyrepolitiker og opptatt av blant annet kystkultur. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no