Selv to fulle døgn etter at kuhegra meldte sin ankomst til Søgne lå fotografer i det dyvåte gresset langs Tangvallveien og ventet på å skyte det ultimate kuhegre-bildet. (Foto: Nicolai Prebensen)

- Hvor lenge er det spennende å se på en og samme fugl

  Nicolai Prebensen
  08. okt. 2018
  20:30
Kuhegre-alarmen som gikk på Tangvalljordet lørdag utløste et skred av fugletittere til bygda. Få minutter etter at alarmen gikk på lufta i diverse ornitologiske media, begynte «titterne» å samle seg med gedigne kikkerter og ditto fotoapparater med lange linser langs Tangvallveien.

Kuhegre-alarm på Tangvall
 
Søndag økte det bare på og selv til lunch mandag satt et titalls fotografer på samme sted, langs veien ved Tangvall gård.

- Hvor lenge er det spennende å se på en og samme fugl, spurte en kar N247 snakket med mandag.

Paparazzi
Terje Ø. Pettersen som eier «landingsplassen» for sjeldne fugl i Søgne har kjent litt på det å ha fotografer i bakgården.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

- Det er ikke første gangen det skjer at jeg er «omringet» av lange linser, og føler litt på det å være omgitt av paparazzi-fotografer, ler han.

- Da jeg snakket med noen karer i camodresser i formiddag og lurte på om ikke det holdt at de kunne se på bildene fra andre fotografer, fikk jeg et tvert nei. Det var visst veldig viktig for dem å ha egne bilder av denne fuglen. Det er da det demrer for meg at dette er veldig sjeldent.

Etter det N247 kjenner til har det kommet fotografer fra hele Sør-Norge til Søgne de siste dagene.

- Jeg har lest at denne fuglen heter kuhegre fordi den beiter blant klovdyr. Antagelig føler den at dyrene varsler om det skulle bli fare på ferde på noe vis, men hegren har nok glemt en liten detalj; det er flest kopplam på jordet nå og de oppsøker folk når de ser noen. Ikke særlig betryggende for kuhegra dette, sier han.

- På ville veier
Kuhegra er helt på ville veier, det er det ingen tvil om. Nå skulle den har vært i Østen ett eller ett annet sted, og ikke her. Fuglen har fløyet 180 grader feil vei i trekket sitt og GPSen den har innebygd må nok kalibreres på nytt, sier en lattermild ornitolog og fotograf, Odd Kindberg fra Søgne til N247 mandag ettermiddag.

Når det er sagt er dette stort, men jeg kan skjønne at for uinnvidde ser det litt rart ut. For oss som driver med dette hører dette til en av de store hendelsene og jeg tør påstå at dette antageligvis er siste gangen vi ser denne fuglen hos oss igjen i overskuelig fremtid, fortsetter han.

- Det betyr at kuhegra egentlig har en dobbel så lang tur til der den egentlig skulle ha vært nå?

- Ja, hvis den finner ut at den vil til Østen så har den det, svarer han.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Kopplammet Elise hilser på kuhegra like etter landing lørdag ettermiddag da feilnavigeringen var et faktum. Nå benytter fuglen dagene til å «refuele» for videre trekk. Denne gangen forhåpentligvis i riktig himmelretning. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv).

Han forteller videre at dette er en tøff fugl og vil nok lette om kort tid.

Nok mat
- Den feiter seg opp nå til et nytt stort trekk, og på jordet på Tangvall finner den nok av mat. Når den føler seg mett nok, letter den og drar avgårde. Hvor den skal har jeg ikke peiling på, og det er ikke sikkert at den vet det selv. Vi får håpe at GPSen er kalibrert når den letter, sier Kindberg med et smil.

- Vi kan ikke hjelpe den da og fly den med DHL til det stedet den skulle ha vært? Det fraktselskapet flyr jo verden rundt, hver dag. Det ville jo hjelpe på, foreslår vi.

- Neppe gjennomførbart, ler han.
Sist oppdatert 08.10.2018 klokken 20:51 av Nicolai Prebensen

- Kuhegra skulle egentlig ha vært i Østen nå. GPSen dens må kalibreres på nytt, sier fuglekjenner Odd Kindberg mandag ettermiddag. (Foto: Nicolai Prebensen)

Allerede få minutter etter at kuhegra landet på Tangvalljordet var de på plass med store kikkerter, store kameraer og lange linser. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no