Fra møtet mellom stortingsrepresentant Ingunn Foss (H) og Jan Skisland i Songdalen i juni sist sommer. Ordfører Johhny Greibesland (Sp) var også til stede under møtet. (Foto: Jon Aamodt, arkiv)

Mistet tre dyr grunnet forsøpling: - Jeg har varslet statsråden

  Nicolai Prebensen
  04. okt. 2018
  20:30
Den 20. juni var stortingsrepresentant og Høyres jordbrukspolitiske talsperson, Ingunn Foss på besøk hos storbonde Jan Skisland i Songdalen. Bakgrunnen var et initiativ fra Foss og 14 andre kvinnelige stortingsrepresentanter som har dannet Høyres landbruksnettverk.

- Vi ønsker mer kunnskap om næringen og vil være med å framsnakke bonden og landbruket, sa Foss dengang.
Under besøket fortalte Skisland om et stadig voksende problem som hadde ført til et tap av tre dyr på under ett år.

- Tragedier
- Folk kaster flasker og bokser ut av bilvinduer og ut i enga. Det skaper tragedier for dyrene, sa Skisland.

Han fortalte at han i fjor mistet tre dyr, kanskje alle sammen på grunn av en brusboks eller flaske.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

- Tre dyr
- Bokser havner i gresset og kommer med i rundballene når vi slår. Rundballene blir knust før de blir til for og da kan en boks eller flaske blir til en mengde små skarpe biter som havner i maten og blir spist. Jeg mistet først ei ku. Den lå død da vi kom ut en morgen, Neste dag døde en okse, og noe seinere måtte vi destruere alt kjøttet etter en okse som ble sendt på slakteriet. Den var så full av skarpe gjenstander at kjøttet ikke kunne brukes. Tre døde dyr, kanskje alle sammen på grunn av en gjenstand som er kastet ut av et bilvindu, sa han.

Under trontaledebatten torsdag sa Foss at dette bekymret henne stort og var et problem hun hadde varslet statsråden om, og ville i løpet av kort tid ta opp problemet.

- Det var en sak som opprørte meg både hos Henning Kolnes på Lista, Jannike Nystøl på Lindesnes og Jan Skisland i Songdalen. Det faktum at dyr dør på grunn av søppel i foret. Det at folk kaster plast, metall og annet søppel langs veiene dreper dyr. Dette fører til store lidelser for dyrene og økonomiske tap for bøndene, sa hun fra Stortingets talerstol.

Foss sa videre at man ofte tenker på dette som et estetisk problem.

- Søppel dreper både husdyr og dyr i naturen, både i sjøen og på land. Mange har sett bildet av hvalen full av plast, og nå ser vi også døde beitedyr med mager full av skarpe plast og metallbiter, sa hun videre.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Stortingsrepresentant og Høyres jordbrukspolitiske talsperson, Ingunn Foss tok opp problemene med forsøpling på jorder langs vei i trontaledebatten i Stortinget torsdag. (Foto: Nicolai Prebensen).

- President
- Dette er en problemstilling som må tas på alvor. Først og fremst er det et personlig ansvar hos den enkelte som kaster søppel i dyrenes matfat. Det må vi få slutt på, og vi må også se på om det er noe som kan gjøres fra politisk side. Jeg har varslet statsråden om at det kommer et spørsmål om dette, sa stortingsrepresentant Ingunn Foss, og la til at hun har tro på den norske bonden.
Sist oppdatert 05.10.2018 klokken 13:37 av Nicolai Prebensen

Ingunn Foss ser utover fjøset til Jan Skisland i Songdalen. (Foto: Jon Aamodt, arkiv)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no