Færre hummerfiskere har registrert seg i år enn under fjorårets fiske. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)

Markant nedgang i antall hummerfiskere

  Nicolai Prebensen
  04. okt. 2018
  14:18
Så langt er nær 27 000 personer påmeldt hummerfiske i år. I fjor var totaltallet 33 300.

Dette opplyser Fiskeridirektoratet på sine hjemmesider torsdag.

- Dette kan tyde på at mange som registrerte seg i fjor fremdeles tror den registreringen også gjelder for i år, men alle må registrere seg på nytt, skriver direktoratet videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Nedgang
I Søgne har i alt 364 hummerfiskere registrert seg til fisket i 2018. I fjor var antallet fiskere 441. Fra Songdalen har 23 hummerfiskere registrert seg mot 27 i fjor.

Kristiansand har det største antallet registreringer med 727 registrerte fiskere i 2018 mot 938 i 2017, mens det fra Mandal er registrert 458 personer mot 542 i fjor.

- Flest påmeldte er det i Hordaland der 6000 personer er registrert, mens det er færrest i Finnmark som har 4 registrerte hummerfiskere så langt. Disse må i tillegg reise uvanlig langt for å ta del i hummerfisket, og det nærmeste blir Tysfjord i Nordland som har en egen lokal stamme av hummer, skriver Fiskeridirektoratet videre.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Hummerfisket 2018 startet 1. oktober. (Foto: Redningsselskapet).

Nye regler
- Fra og med i år er det påbudt med et ekstra rømmingshull i alle hummerteiner i tillegg til fluktåpninger. Hullet skal være så stort at man kan dra en gjenstand på 15x9 cm gjennom hullet. Hullet skal sys igjen med en oppløselig bomullstråd for å redusere faren for såkalt spøkelsesfiske hvis teinen skulle gå tapt.

- Hummerteiner skal ha minst to fluktåpninger, en på hver side av teinen og en i hvert kammer hvis teinen har flere kammer. Disse skal i perioden det er lov å fiske hummer ha en åpning på minst 60 millimeter. Utenom sesongen skal teiner som blir brukt til å fiske krabbe ha fluktåpninger på minst 80 millimeter, avslutter direktoratet i meldingen.

Kjenn Thomassen fra Søgne på vei til Songvaar for å trekke teiner for noen få år siden. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no