- Den skal ligge som den er

Publisert

Den 3. august var billedhuggeren Clus Ørntoft på befaring i Dødemannsbukten på Kapelløya i Ny-Hellesund for å besiktige med egne øyne de skadene «Innadvent Stranding» hadde fått i løpet av våren/sommeren. Noen hadde tent bål oppetter verket med de følger at granitten sprakk opp og etterlot seg store skår i kunstverket i strandkanten.


I et brev til ordfører Astrid Hilde, kulturkonsulent Magne Haugland og kunstner Ingrid Juell Moe skriver Ørntoft at han nå har konkludert med at «Strandingen» blir liggende som den er.
Ørntoft skriver blant annet i brevet:
- Jeg bruger her min tidligere rapport, som grundlag for en konklusion om skulpturen og dens videre skæbne, og har bestemt i samstemmighed med Ingrid Juell Moe, at den skal blive liggende som den er, med den skade den har fået, og med et skilt som fortæller om idéen, tilblivelsen og om skaden.

- Dette skilt tror jeg er vigtigt i alle tilfælde, som også vil give et signal om at skulpturen er værdsat i området. Det vil jeg være med at skabe ordlyden til og placere, skriver han..

- Sterk fortelling
- Det er jo en smuk og stærk fortælling at skulpturen ligger der, fordi den blev købt af befolkningen på folke aktier, fortsetter han.

- Efter de tilsendte fotos fra Ingrid Juell Moe og ud fra artikler i lokalaviserne forstod jeg jo at noget har foregået, hvor de involverede ikke vil lade sig blive identificeret og fortsetter:.

Det var derfor vigtigt at besøge Kapelløya og se skulpturen med egne øjne. Det jeg så, gjorde mig både trist og glad. Glad, fordi skulpturen fungerer stadigt i de store træk. Jeg er en af de få i dag som arbejder med kernen og jeg har ofte henvist til Michelangelos ord om at en skulptur skal kunne trille ned fra et bjerg, og når den kommer ned, skal det væsentlige være tilbage. Det var hans billede på hvad kernen handlede om; selvom den mister dele, skal den i sin kerne kunne bestå som en skulptur – hvis den fungerer i udgangspunktet. Og det oplevede jeg at den gør –selvom jeg blev meget trist over at den har mistet vigtige detaljer i hovedet – her i hovedsag øret på den venstre side.

- Avgjort etter et besøk i Danmark
- Claus var jo her i august og har siden besøket grublet på hva han ville gjøre med kunstverket i bukta. Under et besøk på atelieret hans like sør for Hirtshals snakket vi mye om den videre skjebnen for «Strandingen». Etter en god diskusjon falt han tilbake på den avgjørelsen han nå har tatt, sier Ingrid Juell Moe til N247 tirsdag kveld.
Hun forteller at selv om skaden er stor, har allerede naturen begynt å «pynte» på ødeleggelsen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Bildet er fra Claus Ørntofts atelier/verksted kun få kilometer fra Hirtshals i Danmark. Løven midt i bildet er en bestilling av i alt tre fra Dronning Margrethe i Danmark. Disse «løper» nå rundt i dronningens park i København. (Foto: Claus Ørntoft Atelier).
Naturen «pynter»
- Skaden er stor, men opplevelsen av at denne skapningen har karret seg i land i bukta er like sterk. Naturen har også allerede satt i gang arbeidet med å «pynte» på skadene. Brennmerkene er borte og skadene er ikke like synlige nå som de var for bare kort tid siden, sier hun videre.
Juell Moe forteller at det er planlagt et skilt som vil fortelle litt av historien bak skulpturen og det vil også ha et bilde av Innadvendt Stranding slik den var.
Kunstneren Claus Ørntoft på besiktigelse av "Strandingen" i august i år. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Claus Ørntoft, Terje Seilskjær og Ingrid Juell Moe under befaringen av Innadvent Stranding i august i år. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Powered by Labrador CMS