- Vektlegger tverrfaglig samarbeid og tidlig innsats

Publisert

I alt 150 fagpersoner fra Søgne kommune, politiet og spesialhelsetjenesten ved Sørlandet sykehus benyttet torsdagen til tverrfaglig samarbeid som et ledd i å bygge opp en handlingsplan for forebygging av alvorlig vold blant barn og unge. 
- Denne dagen er et ledd i arbeidet for å implementere konkrete tverrfaglige verktøy for forebyggende arbeid for ansatte innenfor de sektorer som deltar her idag. Vi har også med oss Helge Hoff fra Nasjonalt kompetansesenternettverk i sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri (SIFER), som har fagkompetanse på risikovurdering innenfor psykisk helsevern, sier SLT-koordinator i Søgne kommune Yngvild Grummedal til N247. 
Hun legger til at det er inngått et samarbeid med SIFER som vil forske på implementering av tverrfaglig samarbeid her lokalt. De kommunalt ansatte som deltar i samlingen på Søgne gamle prestegård torsdag, kommer i hovedsak fra enheter innen barnehage, skole, barnevern og helse.
- Ønsker felles forståelse og språk
- Ansatte innenfor disse gruppene kan ha roller hvor de mottar bekymringsmeldinger eller kan være i posisjoner hvor de selv identifiserer uønsket adferd som må følges opp. Vi ønsker å bygge et felles kunnskapsgrunnlag og å ha en felles forståelse og språk som bidrar til å prioritere på tvers av fagfeltene, sier Kenneth Borø som representerer Felles enhet for etterretning, forebygging og etterforskning (FEFE) ved Agder politidistrikt.
- Det var prosjektet som tok kontakt med oss, og vi kommer med faglige innspill. Det jeg ser her er at det gjøres mye nybrottsarbeid når det gjelder å samle ulike aktører i en kommune, sier Helge Hoff fra SIFER. 
Rådgiver ved barnehageenheten i Søgne kommune Venke Kristiansen legger til at når barnehagene er involvert i arbeidet er det ikke for å identifisere voldsutøvere i barnehagen, men for å være en del av et apparat som prioriterer tidlig intervensjon og kan anvende relevante tiltak. 
- Vurderinger på profesjonelt grunnlag, ikke magefølelse
- Hittil har det vær mye magefølelse som har avgjort hva som rapporteres og hva som følges opp. Vi ønsker å få til et verktøy som på en profesjonell måte hjelper å identifisere forhold i et tidlig stadium og legger til rette for å iverksette tiltak når det lyser rødt, tilføyer Torgeir Winsnes som er etterretningsleder ved FEFE. 
Han tilføyer at hensikten ikke er «å ta» noen, men å identifisere signaler tidlig for å kunne sette inn relevante hjelpetiltak. 
- Dette er den første av i alt fire dager vi har satt av til arbeidet med handlingsplanen. I dag har vi samlet bredt for å få med alle i et felles språk og en felles forståelse, men i fortsettelsen er vi en mindre gruppe som arbeider videre med planen, sier SLT-koordinatoren. 
Avslutningsvis legger hun til at dette arbeidet er et satsingsområde for kommunen og samtidig et samarbeidsprosjekt utover kommunens grenser,
- Det vi vektlegger nå er tverrfaglig samarbeid og tidlig innsats, sier Grummedal om prosjektet som skal være ferdig på denne siden av nyttår. 
Sist oppdatert 20.09.2018 klokken 20:15 av Jon Aamodt
Rådgiver ved barnehagekontoret i Søgne kommune Venke Kristiansen, SLT-koordinator i Søgne kommune Yngvild Grummedal og Terje Erklev som representerer forebyggende enhet ved Søgne og Songdalen lensmannskontor vil alle være tett på i oppfølgingen av handlingsplanen lokalt. (Foto: Jon Aamodt)
Deler av kompetansen i prosjektet som var samlet på Søgne gamle prestegård torsdag representert ved Helge Hoff fra SIFER og Kenneth Borø, Torgeir Winsnes og Terje Erklev fra Agder politidistrikt. (Foto: Jon Aamodt)
Powered by Labrador CMS