Statssekretær Atle Hamar i klima- og miljødepartementet kapper snora, som holdes av fylkesordfører Terje Damman (t.v.) og havnestyreleder Pål Harv. - Dette er grønt skifte, sa statssekretæren fornøyd. (Foto: Agder Energi)

Kristiansand åpnet Europas største landstrømanlegg

  Nicolai Prebensen
  11. sept. 2018
  10:22
Mandag 10. september var det offisiell åpning av Europas største landstrømanlegg i Kristiansand. Anlegget er det første i Norges som er tilpasset cruiseskipene som kommer til byen.

- Agder Energi Nett har som mål å fremstå overfor kunder, samfunn og marked som ett profesjonelt, nyskapende og effektivt nettselskap. Derfor synes vi det er spennende med nye prosjekter og samarbeidspartnere som tar oss mot dette målet. Landstrømanlegget i Kristiansand havn er et slikt prosjekt, som viser at Kristiansand og Agder er offensive og langt fremme i arbeidet med å elektrifisere samfunnet, sier administrerende direktør i Agder Energi Nett, Svein Are Folgerø.

Anlegget er et EU-medfinansiert innovasjons- og demonstrasjonsprosjekt som gjør at selv de største cruiseskipene kan slå av motoren i havn og ta i bruk elektrisk kraft i stedet. Agder Energi Nett har vært en viktig bidragsyter for å få det nye anlegget på plass. Under åpningen var havnesjef Halvard Aglen svært fornøyd med samarbeidet med nettselskapet.

Tidlig ute
- Kristiansand var først ute i Norge med landstrøm til fergene, noe vi fikk på plass i 2014. Siden har vi koblet landstrøm også til offshoreinstallasjoner som kommer til havna. Anlegget som nå er tilpasset cruisebåtene er mye mer krevende, og må håndtere cruisemarkedet med riktig spenning og frekvens, samt ha strøm nok til å fullstendig slå av skipets motorer. Agder Energi Nett har gjort en formidabel jobb for å skaffe nok kapasitet, sier Halvard Aglen. Han legger til at det hvert år kommer mellom 50 og 60 cruiseskip til Kristiansand. Selv om ikke alle har mulighet for å koble seg på landstrøm, blir det stadig flere og flere.

Spennende prosjekt
Administrerende direktør i Agder Energi Nett, Svein Are Folgerø, gleder seg over det nye landstrømanlegget og samarbeidet med kristiansand havn.
− Agder Energi Nett har som mål å fremstå overfor kunder, samfunn og marked som ett profesjonelt, nyskapende og effektivt nettselskap. Derfor synes vi det er spennende med nye prosjekter og samarbeidspartnere som tar oss mot dette målet. Landstrømanlegget i Kristiansand havn er et slikt prosjekt, som viser at Kristiansand og Agder er offensive og langt fremme i arbeidet med å elektrifisere samfunnet, sier Svein Are Folgerø.

Reduserer klimagassutslipp
Norge har gjennom EUs klimarammeverk forpliktet seg til å redusere klimagassutslippene med 40 prosent innen 2030. Landstrøm til skipstrafikken er viktige tiltak for å nå målene. Landstrømanlegget som nå er offisielt åpnet befester Kristiansand havn sin posisjon som landets ledende havn innenfor satsing på landstrøm.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Bellona-leder Frederic Hauge var også tilstede under åpningen av anlegget, og han gratulerte Kristiansand med dagen i sin tale. (Foto: Agder Energi).

Systemet som blir integrert i 8 stk. 20 fots containere, kan levere opp til 16MVA elektrisk energi og blir bygget i henhold til den internasjonale høyspent IEC 80005-1 standard som sikrer at flest mulige skip kan koble til. Den totale investeringen på omkring 4 millioner euro, er medfinansiert av EU gjennom deres Innovasjon- og demonstrasjon program Horizon 2020 SME, og er i tråd med EU´s anbefaling om landstrøm i europeiske havner innen 2025.

Roser ansatte
Agder Energi Nett høstet under åpningen mange positive godord for å være løsningsorientert og få prosjektet raskt gjennomført. Svein Are Folgerø ønsker å trekke frem noen ansatte som har bidratt spesielt.

- Morten Lossius, Øystein Aabel, Trond Arild Reiersølmoen og Camilla Levinsen har hatt ulike oppgaver knytte til prosjektet, og alle har bidratt på en svært god måte på vegne av Agder Energi Nett til å få det nye landstrømanlegget klart, sier Svein Are Folgerø fornøyd.

(NTB Info | Agder Energi)

- Agder Energi Nett har som mål å fremstå overfor kunder, samfunn og marked som ett profesjonelt, nyskapende og effektivt nettselskap. Derfor synes vi det er spennende med nye prosjekter og samarbeidspartnere som tar oss mot dette målet. Landstrømanlegget i Kristiansand havn er et slikt prosjekt, som viser at Kristiansand og Agder er offensive og langt fremme i arbeidet med å elektrifisere samfunnet, sier Svein Are Folgerø. (Foto: Agder Energi)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no