«Operasjon hval» strandet på utstyrssvikt

Publisert

- Vi kom oss ned til 264 meters dyp og startet søket etter restene av vågehvalen og loddet den henger i. Så gikk alt i svart. Det eneste vi rakk å se var at det er vannvittige mengder med reker der nede samt slepespor etter trålposene, sier Steinar Monsen i Søgne Dykkerklubb.


Han er svært skuffet etter at han og flere av klubbens medlemmer onsdag ettermiddag startet arbeidet med å få fjernet det 750 kilo tunge loddet som ligger midt i reketrålfeltet til fiskerne i distriktet.
Berettiget håp
- Vi hadde et berettiget håp om å få gjort jobben i dag, men når utstyr til nærmere 850.000 kroner ikke virker blir det vanskelig å få gjort en jobb. Vi merket allerede da ROV'en var på vei ned at posisjonsutstyret var ustabilt og da havbunnen ble nådd gikk alt i svart og ROV'en stoppet. Også signalene opp til båten forsvant. Vi måtte dra undervannsbåten, et lodd på 25 kilo, samt lina opp for hånd, fortsetter han.
- Da vi endelig fikk opp alt utstyret, viste det seg at det var styrekabelen som var brutt.
- Dette er rett og slett for dårlig. Utstyret har ikke fungert ordentlig siden vi fikk det. Det har vært lenge til reparasjon hos leverandør og kom tilbake i forrige uke med trygg forvissning om at alt var i orden. Nå er det vel på tide å returnere hele greia og heve kjøpet, fortsetter Monsen.
Han forteller videre at det er en ting at klubben har brukt mye penger på prosjektet. 
Bidrag
- Kommunen, fylket og private har også bidratt med midler, og mange i klubben har lagt ned veldig mange arbeidstimer på å få dette i havn. ROV'en var tenkt å skulle brukes til rydding av havbunnen i hele distriktet og dette var noe vi alle hadde stor tro på. Nå får vi bare se hvor det ender, avslutter han.
Sist oppdatert 05.09.2018 klokken 20:11 av Nicolai Prebensen
Medlemmene i Søgne Dykkerklubb som onsdag var klare til å gjøre en jobb med å fjerne loddet den strandede vågehvalen er bundet fast i slik at reketrålerne i distriktet kunne gjenoppta trålingen i et av de beste feltene på Sørlandskysten. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS