"Maud" under slep på vei til Norge for få dager siden. (Foto: Jan Wanggaard)

Maud gjennom Søgne-skjærgården på onsdag eller torsdag

  Nicolai Prebensen
  07. aug. 2018
  12:55
Roald Amundsens «Maud» er tilbake i Norge etter nøyaktig 100 år. Det er eiendomsselskapet Tandberg Eiendom i Asker som har stått for hevingen av skuta i Cambridge Bay i Canada, samt frakten tilbake til Norge. Prosjektet har pågått i mange år og den foreløpige endestasjonen er Vollan i Asker hvor «Maud» seilte ut ifra i 1918.

I 1990 ble vraket kjøpt av Asker kommune for én dollar, og prosjektet «Maud Returns Home» startet i 2011 med mål om å få polarskipet hjem til Asker.

Hjemmehavn
- I 2016 ble vraket hevet og har ligget på Grønland siden i fjor. 23. juni i år ble skipet slept fra vestkysten av Grønland og nådde søndag kveld omsider norske farvann.
Maud skal nå slepes langs norskekysten for å vises fram, før det lørdag 18. august omsider ankommer Vollen i Asker, hvor det hele startet for over 100 år siden. Der skal det etter planen bygges et museum for polarskipet, skriver VG mandag.

- Det er et uvanlig syn folk langs kysten kan se de neste to ukene. Den 400 tonn tunge skuta ligger på lekteren «Jensen», og slepes av «Tandberg Polar». Slepebåten er bygd i 1967, og har maskin fra 1969, med 1800 hestekrefter, skriver NRK.

- «Maud» er naturlig nok preget av tidens tann. Det skulle bare mangle. Men hun bærer sin alder med verdighet. Hun har både sorg og glede skjult under tykke lag med eik. Hun er slitt av tidens tann, men treverket er friskt og har ennå i seg sin indre styrke. Det vil folk kunne se, sier prosjektleder Jan Wanggaard til nettstedet.

«Maud» slepes nedover norskekysten i en fart av litt i overkant av 3,5 knop og passerte Koppervik tirsdag klokken 12.00. Beregninger viser at slepet vil gå gjennom Søgne-skjærgården onsdag kveld eller torsdag tidlig morgen. N247 kommer tilbake til et mer nøyaktig tidspunkt.

N247 kjenner også til at flere lag og foreninger, deriblant 1. Søgne Sjøspeidergruppe planlegger å møte «Maud» i rom sjø. Dette kommer vi også tilbake til. 

Christine Trulsrud i Tandberg Eiendom sier at prosjektleder Jan Wanggaard vil oversende en omtrentlig liste over når «Maud» vil passere stedene langs kysten mot Asker i løpet av tirsdag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under bildet.
«Maud», slik hun lå i Cambridge Bay i Canada etter at hun forliste i 1930. (Foto: Jan Wanggaard, prosjektleder i «Maud returns home»).

Fakta:
Sommeren 1918 dro Roald Amundsen fra Norge med sitt nye stolte polarskip Maud. Hans ambisjon var å seile inn i isen i nord og med vilje sette seg fast. Målet var å fungere som en flytende vitenskapelig forskningsstasjon, i tillegg til å prøve å drive over Nordpolen.

«Maud» tilbrakte flere år i arktisk is uten å nå nordpolen, og dermed har ekspedisjonen aldri fått fortjent offentlig oppmerksomhet, men årene som ble tilbrakt i is ga uvurderlig vitenskapelig forskningsmateriale fra arktisk.

«Maud» ble solgt av kreditorer i 1925 til Hudson Bay Company og avsluttet dagene som et flytende lager og en trådløs radiostasjon. Skipet sank i fortøyningen i 1931 og har ligget på samme sted helt siden. Det var et forsøk på 1990-tallet for å organisere en operasjon for å redde Mauds vrak, men det ble aldri realisert. (Fra maudreturnshome.no).
Sist oppdatert 07.08.2018 klokken 13:12 av Nicolai Prebensen

Slepet av "Maud" var innom Bergen på vei sydover mandag ettermiddag. (Foto: Jan Wanggaard)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no