Kunstneren: - Det må synke inn før jeg konkluderer

Publisert

I 2002 fant Innadvent Stranding sin plass i Dødemannsbugten på Kapelløya i Ny-Hellesund. «Strandingen» var en del av kunstprosjektet Genius Loci som startet i år 2000 i forbindelse med tusenårsjubileet.


Den gang var det en del diskusjoner om hele prosjektet, men «Strandingen» fikk etterhvert plass i publikums bevissthet og mange ville at kunstverket skulle bli der det var plassert. Aksjebrev ble skrevet og svært mange kjøpte, nok til at verket ble kjøpt og tilhører i dag Søgne kommune og dens innbyggere.
Skader
I midten av juni i år oppdaget forbipasserende skader på Innadvent Stranding. Det hadde flasset av store felter med granitt, og kunstverkets øre var falt av. Det var tydelige tegn på at det var brent bål oppetter «Strandingen».
Fredag kom kunstneren Claus Ørntoft til Kapelløya, og med i følget var ordfører Astrid Hilde, Ingrid Juell Moe, kulturkonsulent i Søgne kommune, Magne Haugland, Terje Seilskjær samt Ørntofts assistent, Jakub Ivancik.
- Det var svært hyggelig å se den igjen etter disse 16 årene, men jeg må la dette synke inn før jeg kan konkludere om noe av skadene kan repareres, sa kunstneren til N247 etter besiktigelsen.
Saken ble meldt til politiet, men er nå henlagt.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Stor gjensynsglede da Claus Ørntoft og Terje Seilskjær møttes igjen etter 16 år. Seilskjær var også en sentral person under prosjektet Genius Loci. Ingrid Juell Moe til høyre på bildet. (Foto: Nicolai Prebensen).
- Vanskelig å finne alt
- Granitt lar seg lime, men da er vi avhengige av å finne alle bitene. Det er mye som er skallet av etter bålet og jeg tror det blir vanskelig å finne alt. Vi skal lete med vannkikkert i dag, så får jeg komme tilbake til spørsmålet om reparasjon litt senere, konkluderer Ørntoft.
- Min personlige mening er at Søgne kommune tar ansvar i denne saken. Folk ville ha den for 16 år siden, og jeg var selv en av dem som kjøpte aksjebrev. Dette er vandalisme, og de som har tent bål her må ha visst hva de gjorde. Det er funnet avskallinger i sjøen utenfor «Strandingen», noe som tyder på at dette er et bevisst valg, sa ordfører Astrid Hilde til N247 under besiktigelsen fredag formiddag.
Rapport
- Nå ber vi kunstneren skrive en rapport om skadene, og om den lar seg reparere. Etter det får vi lage en sak som politikerne i bygda må behandle. Utover dette er det lite å konkludere med akkurat nå, sa hun.
- Det verste scenarioet for meg er at kunstneren bestemmer seg for at Innadvent Stranding ikke kan ligge her lengre. Hvis han mener at uttrykket er borte på grunn av skadene, kan det skje. Det ville vært forferdelig for alle som er blitt glad i kunstverket. En slik stor uforstand som her er gjort, håper jeg vi aldri får oppleve igjen, sa Ingrid Juell Moe etter befaringen på Kapelløya fredag formiddag.
Bildet under: Kunstner Claus Ørntoft, her sammen med ordfører Astrid Hilde, Ingrid Juell Moe og Jakub Ivancik. (Foto: Nicolai Prebensen).
Kunstner Claus Ørntoft kan ikke per i dag si noe om Innadvent Stranding lar seg reparere. (Foto: Nicolai Prebensen)
Claus Ørntoft, Ingrid Juell Moe og Terje Seilskjær ser bilder av den oprinnelige Innadvent Stranding på kapelløya i Ny-Hellesund. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS