Mange i Vest-Agder blir overbehandlet og svindlet på ferie i utlandet

Publisert

 Ikke alle leger er like redelige. Stadig flere sykehus i utlandet prøve å tjene penger på norske turister
 
I en fersk undersøkelse fra Gjensidige utført av Ipsos svarer 12 prosent av innbyggerne i Vest-Agder - av de som har fått medisinsk behandling i utlandet, at de har hatt en følelse av å ha blitt overbehandlet.
 
- Det vil si at flere tusen ferierende fra Vest-Agder har opplevd dette, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.
 
Enkelte helseklinikker i utlandet er blitt eksperter på å flå norske turister som blir syke på ferie. Nordmenn har ofte god råd og kanskje en av verdens beste forsikringsordninger. Dette kjenner leger og klinikker i utlandet til og noen velger derfor å utnytte situasjonen.
 
Uredelige leger og klinikker
De siste årene har det strømmet på med klager til SOS international, spesielt fra klinikker i Tyrkia hvor det gjøres forsøk på overbehandling i nærmere 40 prosent av tilfellene. Andre land vi opplever dette er Italia, Bulgaria, Thailand, Spania og på Kanariøyene. Enkelte av disse er kun ute etter lommeboken din, sier Voll.
 
- Selv om forsikringsbransjen og alarmstasjoner har svartelistet mange av disse klinikkene, ligger de ofte i populære områder. Norske flagg og «vi snakker norsk» føles trygt og gjør at syke oppsøker klinikkene, sier Voll.
 
Mange pasienter ender opp med skyhøye regninger og en overbehandling som, som i noen tilfeller kan gjøre en mer syk enn frisk.
 
- Normalt koster et besøk hos lege i utlandet rundt 1000 norske kroner. Da sier det seg selv at når kundene blir belastet for flere titalls tusen, er belastningen stor for den enkelte, sier Voll.
 
Kontakt forsikringselskapet
- Vi reiser stadig lengre vekk. Det er derfor viktig å ta kontakt med forsikringsselskapet om en blir syk. Bransjen har god oversikt over flinke leger og godkjente sykehus. Har man først oppsøkt en useriøs klinikk og er ferdig behandlet og blir presentert et økonomisk krav, er det ofte for sent, sier Voll.
 
Typiske tegn på overbehandling er:
  • Blir holdt igjen lengre enn nødvendig
  • Må komme igjen/flere besøk og kontroller
  • Overdreven medisinbruk på små skader og sykdommer
  • «Uskyldige» sykdommer blir plutselig svært alvorlige
Arne Voll er kommunikasjonssjef i Gjensidige (Foto: Gjensidige)
Powered by Labrador CMS