Erfaringer fra flere skogbranner siste 3 uker viser at jordsmonnet er "tørt så det støver" flere desimeter ned i bakken, skriver Østre Agder Brannvesen i dette innlegget. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)

- Derfor er vi ekstra på vakt

  Nicolai Prebensen
  06. juli 2018
  09:38
Østre Agder Brannvesen publiserte denne salen på Facebook natt til fredag. Vi deler denne i sin helhet da den er like gjeldene her hos oss som i Ostre Agder:

"Fakta om et usedvanlig varmt og tørt klima i 2018, og hvorfor brannvesenet innfører restriksjoner.

Dette innlegget er ment som bakgrunnsinformasjon for å forstå at risikoen i år er større enn på mange år for at en skogbrann kan oppstå, og at den kan blusse opp - etter at den er slukket.

10 år siden Frolands-brannen
Østre Agder brannvesen har hatt stort fokus på skogbrann i sommer. 8. juni var det 10 år siden «Frolandsbrannen», og det var gitt restriksjoner om skjerpet bål og grillforbud, og driftsrestriksjoner for skogbruk fra 30. mai i hele Agder pga svært stor skogbrannfare. 

Restriksjonene ble opphevet medio juni da det falt cirka 30 millimeter nedbør i løpet av helgen 15. - 17. juni. Skogbrannindeksen falt som følge av dette «som en stein» fra cirka 200 til 10. Skogbrannindeksen er nå på «rødt» igjen, cirka 100. Totalt bål- og grillforbud og restriksjoner på skogsdrift ble derfor iverksatt på nytt 4. juli. Vi antar det vil vare til det har falt minst 50 millimeter nedbør i løpet av få dager.

Erfaringer fra flere skogbranner siste tre uker viser at jordsmonnet er «tørt som det støver» flere desimeter ned i bakken. Skogbrannindeksen har vist lavere faregrad enn det som er opplevet risiko i juni. På ettermiddagen 19. juni ble det varslet om kratt/skogbrann 500 meter innenfor Flatland camping i Åmli. Brannområdet var på cirka 70x100 meter. Brannen, som hadde oppstått på grunn av av trefall over høyspentlinje, ble slukket samme kveld. Det ble avtalt ettersyn/vakthold med grunneier, og dagen etter, 20. juni regner det ca 10 millimeter. Det er da ingen tegn til røyk eller varme. 22. juni, 3 døgn etterpå blusser brannen opp igjen. Sannsynlig årsak er at den første skogbrannen gikk dypere ned i bakken enn antatt. Denne dagen blåste det friskt (middelvind er 7 m/s - bris), og glør i bakken som ikke ble slukket helt har antagelig forårsaket en ny skogbrann.

Hvorfor er vi ekstra på vakt nå:
I 2018 er det en rekordvarm forsommer. Gjennomsnittemperaturen i mai var rekordhøy, 11,2 grader - 4,9 grader høyere enn normalt. Det har ikke vært målt så høy snittemperatur siden 1900. Nest høyeste var i 1947 – 9,2 grader.
 
Gjennomsnittemperaturen på Nelaug i juni var også svært høy, 12,9 grader - 2,7 grader høyere enn normalt. Det har kun vært målt høyere snittemperatur 2 ganger i juni siden 1900. Det var i 1988 (13,4 grader) og 1970 (13,1 grader).

Det er i tillegg to «tørre» måneder etter hverandre. I mai 2018 kom det 53% nedbør av normalt – ca 60 millimeter nedbør. Halvparten av dette kom den 1.mai med 30 millimeter (rotbløyte). Fra 2. mai til 6. juli er det kommet ca 75 millimeter nedbør, og ingen rotbløyte.

Rotbløyte
Lite nedbør sammen med høye temperaturer gjør bakken svært, svært tørr. En skogbrann kan gå langt ned i torva, ligge der å ulme i flere dager etter slokking før et vindpust blåser liv i en ny skogbrann. For å hindre oppblussing krever en skogbrann som kommer nå, før neste store rotbløyte, mye mye større innsats fra brannvesenet enn normalt. Bakken må bløytes betydelig mer enn vanlig, og det må også iverksettes mer langvarig vakthold for å følge med etter slokking. Vi vil fort bruke dobbelt så mye ressurser på en skogbrann nå enn normalt, og det kan svekke annen brannberedskap.

Vi ber deg være ekstra varsom, og følge våre restriksjoner og råd. 

Tross situasjonen ønsker vi deg fortsatt en varm og god sommer. Men rotbløyte to netter på rad hadde ikke vært å forakte".

Bildet er fra 24 mai, da store mannskaper fra brannvesenet hindret at en skogbrann i Songdalen utviklet seg til en storbrann. Det var like tørt i skogen dengang som nå. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no