Grafen fra senorge.no viser antatt grunnvannstand 9. juli i år mot samme dag i 2017. (Foto: senorge.no)

Drømmesommeren: Underjordiske vannreservoar minker kraftig

  Nicolai Prebensen
  05. juli 2018
  18:08
I store deler av Sør-Norge og så langt nord som i Trøndelag og sørlige deler av Nordland er grunnvannsnivået lavt og synkende.

Dette skriver yr.no i en sak fra 3. juli. Godværet bare fortsetter, og i følge NVE går det 20 år eller mer mellom hver gang grunnvannsnivået er så lavt.

- Om dette fortsetter utover sommeren kan situasjonen bli kritisk, sier seksjonssjef i NVE, Hervé Colleuille til nettstedet.

Viktig
Han sier videre at grunnvann er en av de viktigste ressursene i verden. Det er grunnvann som gjennom porer og sprekker i bakken ender opp dypt nede i store reservoarer. Grunnvannet egner seg godt som drikkevann, men spiller også en stor rolle i industri og som energikilde. Når grunnvannet synker vil strømprisene gå opp og brønner og elver gå tomme.

- Det passer dårlig i disse grøderike tider med stor skogbrannfare, sier Colleuille.

Han tror ikke at Norge vil få like store problemer med vannforsyningen som mange andre steder rundt i verden, men han mener vi bør være forberedt på perioder med krise i årene som kommer.

Ingen nedbør i sikte
Statsmeteorolog Kristen Gislefoss kan ikke love regn med det første.

- Tallene er nesten ikke til å tro. Mange steder i Sør-Norge har fått under halvparten av normal nedbørsmengde. Oppland har ikke fått mer enn 15 prosent av det normale, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Langtidsvarselet fra Meteorologisk institutt utstedt torsdag. (Skjermdump fra yr.no)

På Kjevik målestasjon er situasjonen noe bedre, og i juni falt det 57,3 millimeter med nedbør mot normalen som er 75,0 millimeter.

Siden 22. juni har Kjevik målt 0,4 millimeter nedbør og langtidsvarselet som gjelder til 14. juli melder om strålende sol og ingen antydning til nedbør.

Seksjonssjefen sier at vi nå trenger flere dager med regn.

- Jevn nedbør over flere dager er optimalt. Ikke kraftige byger hvor vannet finner nye veier i stedet for å gå ned i jorden. Flere steder i sør trenger nå minst 100 millimeter nedbør for å komme tilbake til «normalen» igjen, sier han.
Sist oppdatert 05.07.2018 klokken 21:24 av Jon Aamodt

Godværet ser ut til å vare lenge enda. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no