Vågehval-saken: Kystverket legger ansvaret over på Mandal kommune

Publisert

Den 27. mai i år strandet en syk vågehval på Uvår og ble avlivet samme dag av oppsynsmann Espen Halvorsen med hjelp fra skjærgårdstjenesten i Søgne kommune.
Mandag 28. mai kom Kystvaktrens KV «Nornen» til stedet og bistod i arbeidet med å senke hvalen med et 750 kilo tungt lodd på 250 meters dyp.
Rekefelt
I ettertid har dumpeposisjonen vist seg å være midt i tråldraget til rekefiskerne i distriktet, og av frykt for å få ødelagt brukene holder fiskerne seg nå unna det som sies å være ett av de beste trålområder på Sørlandskysten.

Få dager etter hendelsen sendte Erlend Grimsrud, leder av Fiskerlaget Sør, en henvendelse til Norges Fiskarlag etter at mange fiskere hadde tatt kontakt.
Seniorrådgiver Bjørn Kvello i Fiskarlaget sendte umiddelbart en henstilling til Kystverket om tiltak for å få flyttet hvalen og loddet:
«Norges Fiskarlag har mottatt en henvendelse fra vårt regionlag i sør vedrørende en dumpet kval. Kvalen skal ha blitt dumpet i Søgne, midt i et rekefelt. Kystvakten v/ KV Nornen gjennomførte oppdraget med å fjerne den aktuelle kvalen etter kontakt med kommunale myndigheter, fylkesmannens miljøvernavdeling og Kystverkets beredskapsavdeling for akutt forurensning. Den ble senket med et større betonglodd og dette loddet gjør tråling i området umulig da trålen lett kan settes fast med tap av redskap som resultat. De lokal fiskerne ber derfor om at loddet og kvalen blir flyttet ut av rekefeltet og til et egnet sted.» 
«Vi imøteser en snarlig tilbakemelding slik at vi unngår at det oppstår et inntektstap for de aktuelle fiskerne pga. at de må holde seg borte fra rekefeltet.», skriver Kvello i brevet.
Tilbakemelding
Den 25. juni får Fiskarlaget, Søgne og Mandal kommuner tilbakemelding om at Kystverket ikke er rette myndighet for å behandle saken.
I brevet fra Kystverket står det videre at vågehvalen og loddet er senket i Mandal kommune og det er denne kommunens ansvar å eventuelt pålegge fjerning av ulovlig avfall.

«Henvendelsen sendes derfor videre til Mandal kommune, som er den vi anser som rette myndighet. Avgjørende for vår vurdering er det omtrentlige dumpestedet», skriver Kystverket.
«Forvaltningsansvaret og myndigheten etter havne- og farvannsloven er geografisk delt mellom stat og kommune, jf. havne- og farvannsloven §§ 7 og 9. Kommunens ansvar og myndighet strekker seg som hovedregel ut til grunnlinjen + 1 nautisk mil, jf. henvisningen til plan- og bygningsloven i havne- og farvannsloven § 9 første ledd. Staten ved Kystverket har forvaltningsansvar og myndighet utenfor dette området, samt i hoved- og bileder, jf. havne- og farvannsloven § 7 første og annet ledd.»
 

Kystveket skriver videre:
«Hva gjelder forurensningslovens bestemmelser om avfall, har Kystverket kun myndighet til å gi pålegg etter forurensningsloven § 37 annet ledd når den etterlatte gjenstanden er et skip. Utover dette kan Kystverket ikke utøve myndighet vedrørende håndtering av avfall. Kommunen er forurensningsmyndighet på kommunalt nivå, jf. forurensningsloven § 81. Det er dermed kommunen som har myndighet til å gi pålegg til den som har overtrådt forsøplingsforbudet i forurensningsloven § 28, jf. forurensningsloven § 37».

«Hvalsaken» ligger dermed i Mandal kommunes hender. N247 kommer tilbake til dette på et senere tidspunkt.
- Dette var vel egentlig forventet, sier leder av Søgne Fiskerlag, Carl Ammodt i en kort kommentar til N247 torsdag ettermiddag.
Kartutsnittet viser hvor reketrålerne har trålt. Den røde firkanten er markeringen av stedet vågehvalen og loddet ble dumpet. (Foto: Skjermdump)
Powered by Labrador CMS