49 laks på en dag for Rolf Severinsen og sjefen Valborg er høyst sannsynlig ny rekord i Søgne. Bildet er tatt tirsdag kveld. (Bildet er beskåret. Hele bildet ser du i billedmodulen i artikkelen). (Foto: Valborg Helland Severinsen)

Rekordfangst: - Jeg visste vi måtte ut midt på dagen også

  Nicolai Prebensen
  27. juni 2018
  14:46
- Jeg er oppvokst med kilenotfiske og ser på strøm og vind når laksen går i nota. Det stemte godt tirsdag, sier Rolf Severinsen til N247 onsdag ettermiddag.

Tirsdag dro han, kona Valborg (sjefen) og Rolf Gunnar Borøy ikke mindre enn 49 flotte laks i nota ved Songvår.

- Normalt trekker vi morgen og kveld, men i går dro vi ut midt på dagen også. Forholdene var perfekte, og fisken satt. Trekket på morgenen ga 10 flotte laks, midt på dagen dro vi ni og om kvelden 30, forteller Severinsen på telefon fra sjekta «Valborg II» ute i Søgne-skjærgården et sted.

Tidenes
Han tror dette er tidenes fangst i Søgne.

- Jeg har hørt om 35 laks på en dag, men 49 tror jeg er tidenes rekord. Når forholdene er slik som nå, er kilenotfisket fantastisk, og på morgenen i dag satt det fisk i nota igjen. Den fisken som kom nå er Numedals-laks, det er enkelt å se. Den har gått inn Høllefjorden, funnet ut at Søgneelva var feil elv og har gått ut igjen til Songvår før den 
skulle østover. Så i år har vi «lånt» litt fra den elva, humrer han.

Den største laksen tirsdag var på 7,5 kilo.

Det er ikke første gangen Valborg og Rolf fisker stort. 28. juni 2014 dro de opp en laks på hele 13,4 kilo og den var 60 centimeter rundt magen (bildet t.h.).

Tradisjon
- Det var oldefar som startet fisket da kilenota kom til Norge. Jeg tror det var skottene som utviklet nota og han brukte utstyret første gang for 156 år siden. Siden har generasjonene holdt tradisjonen og rettighetene i hevd. Jeg overtok i 1981, sier han.

Fisken deler familien ut til venner og kjente, mye går i fryseren slik at familien har laks gjennom vinteren.

- I tillegg sender jeg mye ut til Govertsen på Ålo for røyking. Det blir det mange flotte julepresanger av, avslutter han.

Kilenotfisket varer fra 20. juni til 20. juli.

Rolf Severinsen og Rolf Gunnar Borøy etter kveldstrekket tirsdag kveld. (Foto: Valborg Helland Severinsen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no