Østre Kuholmen er blitt en perle i Søgne-skjærgården, allerede før alt dugnadsarbeide er gjennomført. (Foto: Bente Eikhom/Lars Skomedal)

De lovet en perle, og det ble det

  Nicolai Prebensen
  25. juni 2018
  13:12
Etter at kommunestyret i Søgne 24. april 2014 godkjente forvaltningsplanen for skjærgårdsparkens handlingsplan 2014-2018 inngikk Søgne kommune og Høllefjordens båtforening en avtale om å ruste opp Østre Kuholmen innerst i Rivenesfjorden.

I saksinnstillingen skrev Arnfinn Håverstad, nå en svært aktiv pensjonist, at Østre Kuholmen er den mest beskyttede holmen i Søgne-skjærgården etter Ny-Hellesund.

Potensiale
- Holmen har stort utvidelsespotensiale når det gjelder tilrettelegging for friluftsliv for almenheten. Dette gjelder spesielt den nordre delen av holmen, skrev han.

- I 2014 forsvant flere medlemmer i Høllefjordens båtforening etter at Ballerholmene lenger ikke kunne brukes og tendensen har vært lik i mange andre foreninger, forteller Lars Skomedal i foreningen.

Etter at frivillige nå har rustet opp Østre Kuholmen, vokser medlemstallene og foreningen får også medlemmer fra Mandal og Kristiansand. Den tidligere overgrodde øya er blitt en perle i skjærgården.

160 store og små
- Sankthanshelgen hadde vi 30 båter der ute og i alt 160 små og store koste seg gjennom helgen. Litt ny dugnad ble det også og bare i år har vi lagt ned 1000-1200 timer i opprusting av holmen, sier Skomedal videre.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Redningsbøyer og søppeldunker på plass på Østre Kuholmen. (Foto: Bente Ekhom og Lars Skomedal).

- Etter litt oppmåling finnes det nå 14 benker og bord på holmen, det er satt opp 7 fastmonterte griller, holmen har fem sandstrender på til sammen 56 meter og i alt er det satt opp 180 meter brygge.

Han forteller videre at det er sådd 485 kvadratmeter plen, det er bygget 225 meter med rullestolvennlig gruset sti og i alt har holmen nå 54 fortøyningsbolter.

Artikkelen fortsetter under bildet.
I alt har Østre Kuholmen nå 180 meter brygge, med 54 fortøyningsbolter. (Foto: Bente Eikhom/Lars Skomedal).

- I tillegg har vi to redningsbøyer og river er plassert på strendene for rengjøring. sier Skomedal videre og understreker at uten en svært velvillig kommune, med skjærgårdstjenestens Ragnar Olsen og Willy Andresen i spissen,  hadde ikke resultatet blitt som det har blitt.

Også Søgne og Greipstad Sparebank bidro med midler til opprustingen i oppstarten av prosjektet.

- Noen vil ha det til at holmen nå er reservert for Høllefjordens båtforenings medlemmer?

- Galere blir det ikke. Vi har hørt noe om dette og da blir jeg rett og slett lei meg. Den eneste grunnen til at vi har lagt ned et betydelig arbeid der ute er at vi vil fremme båtlivets gleder. Om du kommer i pram eller en cabincruiser på 40 fot er du like velkommen.

- Dette er et friområde og er kommunens eiendom. Ingen av våre medlemmer har noe eierforhold til holmen utenom det at det er en havn som er trygg og et fantastisk sted å være. Kommer du ut, blir du tatt i mot av de av oss som måtte være der med åpne armer selvfølgelig, avslutter han.

Bildet under: Østre Kuholmen har fått mange flotte brygger for båtfolket å boltre seg på. (Foto: Bente Ekhom/Lars Skomedal).

I alt fem sandstrender er opparbeidet på Østre Kuholmen i Søgne-skjærgården. (Foto: Bente Eikhom/Lars Skomedal)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no