Innsendt
"Sommer på prestegården" åpner 1. juli, skriver konsulent Marit Gjertsen i denne artikkelen. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)

Feståpning av «Sommer på Prestegården»

  Nicolai Prebensen
  25. juni 2018
  10:51
«Sommer på prestegården» åpner søndag 1. juli med jordbær, kunst og musikk for både store og små. Søgnedesign, Søgne Kunstlag og Prestegårdsmalerne åpner hver sine utstillinger med til sammen 30 kunstnere og designere. Prestegårdsmalerne har kunstverksted for barn. Det blir popmusikk med kulturskoleelev Charlotte Natvig. Benedikte Sofie Ribe og Trygve Trædal gir oss klassiske toner. I Amfiet blir det familiekonsert med Superbandet. Songvår fyrs venner har denne dagen overtatt kafeen. Vi er utrolig stolte av at så mange er med på å gjøre denne dagen til en eventyrlig sommerfest. Velkommen!

I hele juli er det kunstutstillinger, konserter og kulturaktiviteter på Kultursenteret Søgne gamle prestegård. Program på www.sognekultur.no (ekstern lenke).

Søgnedesign
Søgnedesign har for 15 gang sommergalleri på prestegården, denne gangen med ny leder, Yngvar Berghlin, og mange nye utstillere. Over 20 utstillere, profesjonelle og amatører, presenteres med smykker, bilder, foto, kunst, keramikk, tekstil, tre og glass. Her finner du originale produkter som ikke finnes andre steder, og du kan treffe utstillerne personlig og slå av en prat. Produktene kan du få med deg rett fra utstillingen. Åpning av sommergalleriet søndag 1. juli kl. 13.00 i Eplehaven ved Søgne gamle prestegård.

Superbandet
Vi gleder oss til Askild Holm og Bjarne Severinsen fra Superbandet kommer til prestegården med konsert for barn og voksne barn. De synger og spiller sanger både barna og de voksne kjenner godt og kan synge med på. Barna får prøve instrumentene etter konserten. Konserten holdes i uteamfiet søndag 1. juli kl. 15. Dersom det blir dårlig vær flyttes konserten inn i kultursalen.

Kunst for mat – mat for kunst
Søgne Kunstlag og Søgne gamle prestegård inviterer i sommer til utstilling med Magni Jensen, Gro Suvatne, Ole Morten Rokvam,

Elisa Helland-Hansen og Ola Steen. Utstillingsåpning 1. juli kl. 14 i Galleri Fjøset. Konsert med Benedikte Sofie Ribe og Trygve Trædal.

Ola Steen arbeider med grafikk på gamle måten i sitt atelier i Risør. På prestegården viser Steen helt nye arbeider med blant annet motiver av fiskeren på isen og laks. Steen omtaler sitt arbeid. «Jeg arbeider med grafikk på gamle måten i mitt atelier i Risør Kunstpark. Gjennom bruk av rissenål og kobberplater, eller skjærejern og treplater, vakkert papir og en sliten men presis presse, dyrker jeg langsomheten i det grafiske uttrykk. Dette i sterk kontrast til dagens rastløse bruk av digitale virkemidler og avanserte blekkskrivere! Naturen som omgir oss, slik den viser seg når vi er alene med den, slik den fremstår uten spor. Vi kan oppfatte den som vakker eller overveldende... Alene på isen, eller med fluestang ved elven sanser vi dens likegyldighet overfor vår skjebne»

Keramiker Magni Jensen bor og har verksted i Balestrand i Sogn og Fjordane. Hun forteller om sine arbeider: " Leira har sitt eige språk. Kjærleiken min til koppen - fatet - skåla m.v. er stor - likeeins det å tøye mulegheitene i dei store og dei små formene. Å dele eit måltid med andre er ei av dei store gleder, keramikken min er meint å gi visuell og taktil næring for å berike desse daglege feiringane. "

Ole Morten Rokvam holder til i Risør hvor han også driver sitt eget galleri. Rokvam arbeider innenfor keramikk og skulptur. Han selv sier om sine arbeider: "Mitt mål er å skape unike objekter som du enten kan bruke til noe praktisk eller som er rene skulpturer ment for å skape forundring, nye tanker og med en "link” til det historiske, gjerne innen arkitektur eller industri. Mange av mine kanner er inspirert av gamle oljekanner.”

Artikkelen fortsetter under bildet.
Fullsatt Amfi på Søgne gamle prestegård ved en tidligere anledning. (Foto: Nicolai Prebensen).

Keramikker Elisa Helland-Hansen arbeider fra sitt verksted på Seimsfoss, ved Rosendal i Kvinnherad, med en fantastisk utsikt som gir rom og inspirasjon. Hun forteller om sitt arbeid:

Helt fra min utdanning som keramiker fra Bergens Kunsthåndverksskole midt på 70-tallet, har jeg hatt en forkjærlighet for berøringskeramikk som kan brukes daglig til mat og drikke. Hele min produksjon dreier seg om bruksting. Forholdet mellom funksjon og form, farge og overflate, sosial og kulturell kontekst er fortsatt like inspirerende utfordringer.

Gro Suvatne er keramiker fra Kristiansand med verksted på Myrbakken. Hun har de siste årene samarbeidet med kokker og fiskeeksperter hos Reinhartsen Suvatne og utviklet vakkert porselen til sushi Suvatne henter også inspirasjon fra norsk folkekunst. Hun fordypet seg i ornamentikk i folkekunsten i Setesdal under sin utdannelse på kunst- og håndtverksskolen i Oslo. Dette kommer tydelig fram i fat, skrin, kopper og lysestaker.

Prestegårdsmalerne
Prestegårdens egne malere har åpent galleri i Grisehuset hver søndag i juli. Søndag 1. juli har de gratis kunstverksted for barn. Vi ønsker velkommen til Reidunn Haavik Tønnessen, Anne Lise Arntsen, Irene Mobekk, Ellen Bjørnstad, Marit Schaldemose, Jorunn Vigebo, Anne Borøy Østerhus og Bente-Lill Endresen Kallhovd .

Bildet er fra sommeråpningen i 2017. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no