- Trodde øynene skulle ramle ut

Publisert

Øystein Andersen og sønnesønnen Ken Roger trodde ikke det var sant da de fikk en laks på kroken i Trondstadvann tirsdag.


- Vi skulle opp for å fiske litt skjebbe, og prøvde oss like ovenfor demningen på vannet. Vi hadde snaut fått ut snøret før den satt på, og sønnesønnen skvatt til da han så den hogg til, sier Andersen til N247 tirsdag ettermiddag.
- Det er en laks, en svær en, skrek han til og vi trodde øynene skulle ramle ut da vi fikk den på land, fortsetter han.
Egentlig er Andersen mest glad i å fiske i sjøen, men sønnesønnen er glad i ferskvannsfiske og derfor dro de til Tronstadvannet tirsdag.
- Som en laks skal
- Laksen oppførte seg som en laks skal, og var vill i begynnelsen. Etterhvert roet den seg ned og jeg fikk leid den inn til bredden. Da var det bare å ta tak i halen og få den opp på land. Dette er det endelige beviset på at det arbeidet som ble gjort i 2016 og årene før, har vært vellykket. Laksen var tynn, men den har jo hatt en strabasiøs tur opp laksetrappa i Tverråna og svømt langt.
- Hvordan den har kommet seg over demningen i enden av Tronstadvannet skjønner jeg ikke helt. Den ble jo tatt i det vannet, men for meg er det et mysterium. Det er ikke mye vannføring der nå, sier han.

Hva fisket du med?

- Dobbe og makk, svarer Andersen og legger til at laksen må nylig ha kommet seg opp dit.
- Den er veldig blank og fin og har ingen tegn på å ha vært i ferskvann lenge, avslutter han.
40 prosent
- De blir slik etter en strabasiøs tur opp elva og laksetrappa i Tverråna. I tillegg har denne sikker gytt. Etter turen og gytinga mister laksen rundt 40 prosent av kroppsvekta og derfor blir de slik. Det er jo ikke mange laks som kommer seg ut i havet igjen etter at de har fått gjort det de kom for, sier Rolf Tag.
Han var prosjektleder for byggingen av laksetrappa for få år tilbake.
- Fantastisk
- Dette er en fantastisk dag for alle oss som var med i prosjektet. Det beviser det vi har hørt av de gamle i bygda, som igjen har hørt fra sine eldre, om anadrom fisk i vannene ovenfor Lundeelva. Det var på grunn av den dokumentasjonen at vi fikk lov til å bygge trappa, sier Tag.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Laksetrappa i Tverråna stod ferdig i oktober 2016, og det var entreprenør Stein Nikolaisen fra Holum som utførte arbeidet. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)

Han vet ikke nøyaktig når laksefisket i vannene avtok, men han er helt sikker på når det var bom stopp.
- I 1917 ble demningen der oppe bygget og Lunde fikk strøm. Vi vet at det siden den gang ikke har kommet laks opp elva. I dag er det fantastisk å vite at vi har fått det til. Spente har vi vært alle mann, og nå må vi se om vi kan få til noen instrumenter som registrerer fisk på vei opp elva. Dette er noe vi har tenkt på, og vi håper vi får det til om ikke lenge, avslutter han.
N247 har prøvd å komme i kontakt med leder av Lundeelva Elveeierlag, Frank Solås for en kommentar, men har ikke lykkes.
- Det er ingen tvil om at dette er en laks, sier Øystein Andersen som tirsdag tok dette eksemplaret i Tronstadvannet (Foto: Nicolai Prebensen)
Noen av de som står bak laksetrappa i Tverråna. F.v.: Stein Nikolaisen (entreprenør), Rolf Tag (elveeier), Frank Solås, elveeier og formann i Lundeelva Elveeierlag og Vidar Skaaland (banksjef, Søgne og Greipstad Sparebank). (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Powered by Labrador CMS