Billedkunstner Agnete Erichsen og politiker Egel Terkelsen har bare hatt et snaut døgn til å arbeide med utsmykking av rådhuset, men så langt har samarbeidet fungert utmerket. (Foto: Jon Aamodt)

Søker inspirasjon til utsmykking av Nye Kristiansand

  Jon Aamodt
  13. juni 2018
  18:01
Prosjektgruppe Symboler-Nye Kristiansand har engasjert billedkunstner Agnete Erichsen som kunstfaglig prosjektleder i arbeidet med utsmykking av det som skal bli et felles rådhus for de tre kommunene som fra 2020 blir til Nye Kristiansand. 

- Det er bare en dag siden dette ble bestemt, så veldig mye har vi jo ikke rukket å planlegge enda, sier leder av prosjektgruppa Egel Terkelsen når han presenterer kunstneren på rådhuset onsdag. 

Oppdraget det nå er snakk om er utsmykking av «vandrehallen» i byens rådhus, det vil si ikke bystyresalen, men de omkringliggende fellesarealene. 

- Vil finne den nye kommunens identitet
- Jeg er veldig interessert i å komme i kontakt med menneskene som bor i det som i dag er de tre kommunene Songdalen, Søgne og Kristiansand. Hva er det som definerer området og folkene her. Kan vi finne et fundament i forhold til noen begreper som speiler identiteten til innbyggerne, spør kunstneren. 

Hun legger vekt på at hun på dette tidspunkt ikke er på jakt etter konkrete ideer til utsmykking, men tanker om hvodan utsmykkingen kan være representativ for landsdelen og menneksene som bor her. En ting er imdilertid kunstneren og prosjektgruppa allerede enige om, maleriene av tidligere ordførere skal ned fra veggene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

- Alle tre kommunene har i dag bygninger og lokaler som inneholder kunst og utsmykking. Her på rådhuset skal vi gjøre jobben på nytt, men det betyr ikke at vi kaster de gamle portrettene eller annen kunst. En viktig del av jobben er å kartlegge det som finnes og se på hvor og hvordan alt kan benyttes. Når rådhuset i Kristiansand skal representere hele den nye kommunen, mener vi imidlertid at det er riktig å gi rådhuset et nytt uttrykk, sier Terkelsen. 

Det ligger allerede et forslag om å bevilge 650.000 kroner til utsmykkingen, og da er det ikke tatt med i regnestykket midler som måtte komme fra Søgne og Songdalen. 

- Vi har ikke veldig god tid i dette arbeidet. Vi vil søke om statlige midler også, og da er fristen for å komme i betraktning 1. september, sier Terkelsen. 

Litt om kunstneren
- Jeg grudde meg som en unge, sier Erichsen når hun forteller om sitt første møte med prosjektet tirsdag. 

- Jeg prøvde å se for meg hvordan jeg skulle møte en haug med politikere, men det gikk jo veldig bra, sier kunstneren som er fra Kristiansand, men for tiden bor i Høvåg. Der blir hun ikke innbygger i Nye Kristiansand, men kunne gjerne tenkte seg at det ble en utvidelse av byen også østover.

Agnete Erichsen er utdannet ved Statens kunstakademi og Stantens håndverk og kunstindustriskole. Hun har hatt flere separatutstillinger på sør- og østlandet og deltatt på gruppeutstillinger og prosjekter både nasjonalt og internasjonalt. 

Lokalt har hun levert utsmykking til skoler, barnehager, eldreinstitusjoner med mer. I 2015 ble hun tildelt statens 10-årige arbeidsstipend for etablerte kunstnere. Erichsens verker er innkjøpt av blant annet Nasjonalmuseet, Norsk Kulturråd, Sørlandets Kunstmuseum og Kristiansand kommune. Hun har også blitt belønnet med ulike priser og mottok i 2001 Sørlandets litteraturpris. 

- Ordførerne skal ned fra veggen, men maleriene skal selvfølgelig ikke kastes, sier Egel Terkelsen, leder av Prosjektgruppe Symboler-Nye Kristiansand. (Foto: Jon Aamodt)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no