Innsendt
Anita S Dietrichson (innfelt) er en ivrig Bokashi-tilhenger og hobbygartner som kommer til Biblioteket i Søgne for å fortelle om metoden tirsdag 12. juni klokken 18.00. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv/privat)

Matsøppel til god og næringsrik jord på 5-6 uker

  Nicolai Prebensen
  12. juni 2018
  14:43
Av Kristian Strøm-Fladstad
 
Anita S Dietrichson er en ivrig Bokashi-tilhenger og hobbygartner som kommer til Biblioteket i Søgne for å fortelle om metoden tirsdag 12. juni klokken 18.00
 
- Når jeg kommer til Søgne er det for å fortelle om hvordan man lager god og næringsrik jord av matsøpla – på 5-6 uker. Med metoden får du ikke bare god jord, men du er også med å bidra til det grønne skiftet, og ikke minst bli bevisst på matkastingen din. Søgne Videregående Skole har allerede tatt i bruk Bokashi, , sier Anita S Dietrichson.
 
Fermentere
Metoden hun skal snakke om er en japansk komposteringsmetode der man bruker mikroorganismer til å fermentere eller gjære matavfall. Når det fermenterte matavfallet kommer i kontakt med jord, vil det i løpet av få uker omdannes til næringsrik kompostjord.

God jord er nøkkelen til friske planter, og her er alt du trenger to tette bøtter med lokk og tappekran, såkalte bokashi-bøtter, og strø.
 
- Lagvis
- Du legger altså matavfallet lagvis med strø, en gang om dagen (bør begrenses til det, da mikroorganismene skal få lov å arbeide uforstyrret). Når bøtta er full, settes den til side og skal så stå til gjæring i to uker. Og det beste med det hele metoden er at den er luktfri. Etter to uker skal innholdet i kontakt med jord for å bli til jord.

- Om vinteren når telen er i jorda har vi ulike andre alternative metoder å løse dette på, og dette er noe av det jeg skal snakke om i Søgne, sier hun videre. 

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Søgne vgs
Lokalt i Søgne brukes Bokashi i dag, bl.a av Søgne videregående skole! I virksomhetsplan 2017-2025 er målene for Søgne videregående skole å bli en attraktiv skole for natur/miljøbevisst ungdom med delmål klimanøytral skole innen 2025, økologisk skole innen 2020 og at elevene skal få relevant miljørettet undervisning.
 
Planen for byggeprosess mot en ny videregående skole på Tangvall er at praksislokaler for naturbruk skal fornyes der hvor skolen nå ligger på Søgnetunet i løpet av 2019. Da skal det blant annet etableres et kompostanlegg.
 
Skolen startet denne våren med å kompostere matavfall i et Bokashi-system. Dette er et prøveprosjekt som skal vise elever hvordan man tar vare på og benytter matavfall fra kantinekjøkkenet og fra sorteringsanleggene vi har i flere bygg. De satte dette i gang etter et kurs med Anita S Dietrichson. Nå har de etablert en jordfabrikk nede i gartneriet som kan brukes til å dyrke planter i ei svært næringsrik jord med de mikrobene som er best for plantene.
 
Alle er hjertelig velkommen. Gratis inngang.
Sist oppdatert 12.06.2018 klokken 14:44 av Nicolai Prebensen

- Når jeg kommer til Søgne er det for å fortelle om hvordan man lager god og næringsrik jord av matsøpla – på 5-6 uker, sier Anita S Dietrichson. (Foto: Privat)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no