Søgne-skjærgården fredag ettermiddag.

Fortsettelsen: Elgkua svømte 7,4 kilometer

  Nicolai Prebensen
  08. juni 2018
  18:49
Fredag ettermiddag klokken 14.43 publiserte N247 en sak om elgen som var på ville «veier» i Ny-Hellesund. Historien stopper ikke der.

Noen timer senere får vi tak i fagleder miljø, landbruk og natur, Steinar Sunde i Søgne kommune og han har en ellevill historie å fortelle.

- Takket være N247s publisering av «elgsaken» i Ny-Hellesund fikk jeg en telefon av en fritidsfisker som lå ved Svarteskjær utenfor Hellersøyene en liten time senere. Han fortalte at han hadde lest saken og sa at elgen var på vei til havs.

- Sikre død
- Det hadde vært den sikre død for det som viste seg å være en ett eller to år gammel elgku, sier Sunde.

Han og enhetsleder Terje Nuland (bildet) i arealenheten i kommunen kastet seg i båt og dro til stedet.

- Da vi kom ut fant vi kua i det hun var i ferd med å gå i land på utsiden av Ytre Hellersøy. Hun var da så sliten at hun falt seks syv ganger før hun kom seg på beina. Vi hadde trodd at hun da ville legge seg ned for å slappe av, men jammen la hun ikke på svøm igjen umiddelbart og satte kursen mot Flekkerøya, forteller han videre.

Gode råd var dyre, og de snarrådige herrene, godt kjent med viltforvaltning, satte etter og prøvde å lose elgkua til land igjen. Politi og Statens Naturoppsyn ble kontaktet, men i følge Sunde hadde ikke etatene anledning til å bistå.

Flere kom til
- Flere båter kom til, noe som var forstyrrende for dyret. Vi fikk varslet dem med høye rop da kryssende båter gjorde at elgen snudde. Noen var nysgjerrige, mens andre ikke var klar over at de forstyrret elgkua. Derfor måtte vi avskjære disse fortløpende før vi igjen la oss i posisjon nært elgen for å styre den. Etterhvert holdt de seg heldigvis unna. Ferden til den utslitte kua gikk videre mot Helleviga, men der var det fullt av folk som naturlig er en fredag i godværet og vi skjønte at vi aldri fikk henne i land der med mindre vi fikk dem bort fra svabergene, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Elgkua like etter at hun tidligere fredag snudde og svømte mot Kapelløya igjen. (Foto: Privat).

Nye høye rop måtte til, og etterhvert oppfattet badegjestene hva som var i ferd med å skje.

- Folk rygget unna og endelig, etter flere timers nesten sammenhengende svømmetur, kom elgkua seg i land på de slake svabergene rett vest for Helleviga og inn i skogen. Det er ingen tvil om at denne elgen hadde druknet om den hadde vært særlig mye lengre i sjøen, forteller Sunde (bildet) som også er leder av Fallviltgruppa i kommunen.

Han vil gjerne presisere at bildene viser at de to til tider er svært nær elgen.

Takker
- Vi måtte bare kjøre så nærme. Den virket ikke særlig redd for oss, og hadde vi ikke fått den på rett kurs hadde dette gått galt. Nå er vi svært fornøyde begge to og vil gjerne takke de som kom til, og publikum på land som skjønte hva som var i ferd med å skje.
Sist oppdatert 08.06.2018 klokken 19:09 av Nicolai Prebensen

Dette er den omtrentlige svømmeturen den ett eller to år gamle elgkua svømte før hun endelig fastandskjenning i Helleviga. (Foto: Kart Søgne kommune/grafikk N247.)

Elgkua på vei mot Langeneslandet etter en flere timer lang svømmetur. (Foto: Steinar Sunde)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no