Sol eller regn søndag? Det er flere som nå ønsker en liten pust i bakken fra godværet. Skogbrannfaren er overhengende og bøndene ønsker seg en aldri så liten rotbløyte for å få vann i et knusktørt jordsmonn, (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)

Melder nedbør søndag: - Hjelper lite

  Nicolai Prebensen
  08. juni 2018
  22:51
- Er du klar for avkjølende regn i Sør-Norge? I løpet av søndag eller mandag vil mange (endelig) få litt regn. Men det blir imidlertid kortvarig, skriver meteorologene på Twitter fredag.

3,1 millimeter
I helgevarselet fra Meteorologisk institutt står det at søndag blir eneste mulighet for regn i perioden. 3.1 millimeter nedbør er ventet. Hele neste uke kommer godværet tilbake med temperaturer rundt 20 grader.

- Vi så sist det regnet, og da kom det mye vann lokalt, at det ikke hjalp. Vi må ha en skikkelig rotbløyte for at gress- eller skogbrannfaren reduseres, sier stasjonssjef ved KBR Søgne og Songdalen, Jarle Danielsen fredag ettermiddag.

Han understreker at all aktivitet som kan forårsake brann i skog og utmark fremdeles er strengt forbudt.

- Det samme gjelder selvsagt også all bruk av åpen ild. Det har til og med vært vurdert forbud mot grilling i egen hage. Det er ikke innført enda, men bor du i nærheten av skog oppfordrer vi deg til å være ytterst varsom ved grilling. Ha gjerne en hageslange tilgjengelig, sier han.

Rotbløyte
Roy Magne Jensen på Søgne videregående skole, sier fredag at vi nå trenger ei skikkelig rotbløyte.

- Normalt trenger vi rundt 30 millimeter nedbør over noe tid når det er tørt i jordsmonnet. Nå trenger vi det dobbelte, og det må komme i en gråværsperiode, sier han.

- Når jorda er så tørr som nå nytter det ikke med vann fra en tordenbyge. Kommer det for mye på en gang renner det bare bort. Får vi noen dager med regn og gråvær, er det farlig for husfredens skyld å si at jeg blir glad, men for jordas skyld hadde det vært perfekt, sier han.

Roy Magne Jensen ved Søgne videregående skole kan godt tenke seg ei rotbløyte uten å ergre på seg for mange. - Dette kun for avlingenes skyld, sier han. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no