Per Øyvind og Per Try høstet årets første tidligpoteter torsdag ettermiddag. (Foto: Nicolai Prebensen)

Årets første fra Søgne (2)

  Nicolai Prebensen
  07. juni 2018
  14:57
Klokken 12.10 torsdag ettermiddag ble årets første nypoteter tatt opp fra Tangvalljordene i Søgne. Onsdag skrev N247 om de første jordbærene som var høstet i bygda.


- Det er tidlig, men det er ikke rekord, sier bonde Per Try til N247 etter at de første tonnene var i kassene.

Han forteller at disse potetene er bestilt av Coop-kjeden i Stavanger, men han legger til at gjerne kan komme tilbake butikkene i Søgne hvis noen av dem har bestilt.

- De er litt små enda, men overraskende fine etter at de på dagen i dag kun har ligget i jorda i to måneder. Litt surt at de på Reddal i Grimstad startet i går, men det får vi bare leve med, sier han smilende.

Etterspørsel
Try sier at kjeden har bestilt så tidlig på grunn av etterspørselen.

- Det er tydelig at folk higer etter norske produkter og når vi kan levere er det bare å starte høstingen. Jeg sitter med litt klump i magen for om kort tid ville jeg få mye mer vekt ut av hver potet, men vil de ha så skal de få, sier han.

Han får ett litt bekymret uttrykk når vi spør om tørken.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Årets første nypoteter fra Søgne er torsdag på vei til Stavanger, med mulig retur til bygda snarlig. (Foto: Nicolai Prebensen).

Tørt
- Som du ser vanner vi, men en skikkelig god regnværsdag eller flere nå hadde gjort susen. I motsetning til produsentene lengre østpå har vi vanningssystemer. Det har de lite av der og derfor nærmer det seg krise blant kollegene østpå. All vekst må ha vann for å vokse, avslutter han.

Fakta: Kilde Forum Potet (Norsk Landbruksrådgivning)
Juno er konsumsorten som er tidligst på markedet. Den har norske foreldre (Aksel og Rutt, godkjent 2006). Sorten har røde, runde knoller med dype grohull. Kjøttfargen er lys gul. Koketypen er middels melen. Karstrengen inni knollen får under spesielle forhold en rødlig antocyanfarge.
Sist oppdatert 07.06.2018 klokken 15:00 av Nicolai Prebensen

- Potetene var litt små, men vil folk ha, skal de få, sier bonde Per Try. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no