Fagleder Steinar Sunde i Søgne kommune vil ta prøver av elvevannet flere ganger daglig de neste dagene. Prøvene analyseres ved laboratoriet til Eurofins i Kristiansand. (Foto: Nicolai Prebensen)

Utslippene: - Frykter total fiskedød

  Nicolai Prebensen
  05. juni 2018
  17:54
Fagleder miljø, landbruk og miljø, Steinar Sunde i Søgne kommune frykter at de siste utslippene fører til fiskedød i Søgne og Songdalselva.

Det var tirsdag at kommunelege Vegard Nilsen for tredje gang på kort tid sendte ut melding på sms til beboere langs elva. I tekstmeldingen frarådet kommuneoverlegen bading i Søgneelva på grunn av utslipp av kloakk/overløpsvann.

Planlagt strømbrudd
Utslippet tirsdag skyldes et planlagt strømbrudd hvor beboerne på Volleberg var varslet om bruddet allerede 28 mai. Agder Energi har også varslet om et nytt strømbrudd førstkommende fredag.

I følge Petter Jørgensen i ingeniørvesenet i Songdalen kommune kom bruddet brått og det var ingen mulighet til å få stanset utslippet uten å ha blitt varslet i god tid på forhånd.

75.000 liter
Etter det N247 kjenner til, skal 75.000 liter kloakk/overløpsvann ha havnet i elva i dette siste utslippet. Pumpestasjonen ved Birkelid stoppet som følge av strømbruddet og kloakk/overløpsvannet rant ut i Søgne og Songdalselva.

Steinar Sunde var tirsdag på tre forskjellige steder i elva opp til grensa mot Songdalen.


Hyppige prøver
- Jeg tar prøver på tre steder hyppig i dagene som kommer og frykter det verste. Elva renner med 0,7 kubikkmeter i sekundet. Det betyr at elva såvidt beveger seg og det vil ta tid før elva igjen er å anse som ren. Derfor frykter jeg for stor fiskedød, sier han.

Leder i Søgne og Songdalen elveeierlag, Espen Halvorsen (bildet) sier til N247 at også han frykter fiskedød som følge av dette utslippet.

- Jeg har kontaktet Songdalen kommune og har bedt dem slippe så mye vann inn i elva som mulig. Tronstad interkommunale vannverk ved Trobbevannet er den eneste muligheten vi har for å tilføre elva mer vann. Jeg har i ettermiddag bedt dem slippe ut så mye som mulig. Det ville avhjelpe noe, sier han og legger til at laksefisket starter om 10 dager.

Også han vil overvåke elva de neste dagene.

- Knivsegg
Seniorrådgiver og fiskeforvalter Frode Kroglund ved Fylkesmannens miljøvernavdeling i Agder går sterkt ut mot de tre utslippene på kort tid.

- Her balanserer kommunen elva på en knivsegg. Jeg vil gå så langt at jeg påstår at det her lekes med døden. I verste fall kan disse utslippene ende med total fiskedød i en av landsdelens beste sjøørretelver, sier han.

- Én gang er dumt, to ganger er dummere. Tre ganger er uholdbart, fortsetter han.

Han sier videre at elvas verdi kan gå tapt.

- Mange millioner kroner
- Vi snakker her om verdier for mange millioner kroner. Ikke at det tas så mye fisk ut av elva, men den har like stor verdi for alle brukerne av perlen. Enten de fisker eller bare bruker den for den opplevelsen det er å benytte seg av elva.

- Veldig enkelt sagt er det som skjer ved slike forurensninger at lett nedbrytbare næringsstoffer og oksygenproduserende alger og vekster dør. Når i tillegg ikke elva får tilført oksygen ved hjelp av vannføringen og «piskingen» av oksygen inn i elva, blir elva uten luft og fisken dør. Det er hele fem faktorer som bestemmer hva som skjer, forteller seniorrådgiveren.

- Vi får håpe dette går bra, men med den hastigheten vannet har nå ser jeg ikke helt lyst på situasjonen, avslutter han.

Frykter for fiskedød i Søgne og Songdalselva etter at 75.000 liter kloakk/overvann rant ut i elva tirsdag. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no