Hvalen blir senket på dypet

Publisert

Kystvaktas KV Nornen har sagt seg villige til å hente ut hvalen som søndag ble avlivet på Uvår av oppsynsmann Espen Halvorsen.



- Det store dyret var tydelig sykt og hadde store skader på kroppen. Avlivning var den eneste og riktige løsningen, sa Halvorsen til N247 etter at han hadde skutt hvalen i hodet med ett velrettet skudd.
- Jeg har snakket med Kystvakta i morgentimene i dag og de har sagt seg villige til å hente ut hvalen enten i dag eller tirsdag, sier fagleder Steinar Sunde.
Dykkere
KV Nornen er opptatt med et redningsoppdrag for øyeblikket, men vil ta oppdraget så snart det lar seg gjøre. Vi har vært i kontakt med Søgne Dykkerklubb om bistand, og de var som alltid velvillige til å gjøre jobben. Imidlertid måtte de avslå på grunn av et regelverk som tilsier at de ikke kan gjøre den slags jobber. Derfor er det Søgne Industridykk som skal bistå kystvakta når jobben skal gjøres, sier han videre.
Sunde forteller at både Veterinærinstituttet og Havforskningsinstituttet gjerne ville ha prøver av hvalen, men instituttene har ikke anledning til å bistå med midler til en eventuell obduksjon.
Sjeldent
I følge oppsynsmann Espen Halvorsen er det svært sjeldent at levende hval «strander» i fjæra.
- Som regel dør hvalen kort tid etter at den strander, noe som ikke var tilfelle her. Den har tydeligvis oppholdt seg i bukta på Uvår en stund og instituttene frykter at en sykdom har rammet denne hvalen. På østkysten av USA er det oppdaget en del døde vågehval, uten at noen kan si årsak. Der er det tatt prøver av samtlige, og nedover i Europa er det et helt annet strandingsnettverk hvor alle døde hval blir obdusert, sier Halvorsen til N247 mandag formiddag.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Oppsynsmann Espen Halvorsen går ombord i skjærgårdstjenestens «Lyna» søndag ettermiddag for å se til vågehvalen som var observert i en bukt på Uvår. (Foto: Nicolai Prebensen).
Stor jobb
- Skal vi få obdusert hvalen skikkelig må den på lekter for at jeg skal kunne få tatt de nødvendige prøvene. Kystvakta har tilbudt å ligge stille med hvalen langs siden, men det ville begrense tilgangen til dyret i så stor grad at vi ikke ville få tatt de nødvendige prøvene. Jeg har forståelse for at Søgne kommune ikke kan stå for den jobben også.
- Derfor vil Kystvakta slepe vågehvalen ut på dypt vann og la den synke, avslutter han.
Vågehvalen som søndag ble avlivet av oppsynsmann Espen Halvorsen. (Foto: Privat)
Powered by Labrador CMS