Denne sesongen vannes de aller fleste Søgne-jordbærene med svetteslanger under en selvoppløselig maisduk. (Foto: Nicolai Prebensen)

- Jordbærene kommer i midten av juni

  Nicolai Prebensen
  21. mai 2018
  16:45
- Med mindre det skjer noe dramatisk med været tror jeg vi kan love Søgne-jordbær i butikkene fra midten av juni. Langs veien i det skolene avslutter skoleåret, sier Arild Berge i Søgnejordbær DA til N247 mandag ettermiddag.

Han forteller at plantingen i år kom i gang en halv måned senere enn i fjor.

- Litt tidlig
- På grunn av den sene våren foregikk plantingen 15-16 dager senere enn i fjor, men med det været vi har hatt den siste tiden har veksten tatt seg veldig godt opp. Egentlig er det litt for tidlig å plukke midt i juni. Det viser seg at etterspørselen etter de søte røde ikke kommer før etter Sankthans, uten at jeg riktig vet hvorfor, sier Berge.

Han har sammen med Bjørn Arild Stea og Per Try til sammen rundt 50 mål med planter denne sesongen og forventer en produksjon på cirka 50 tonn jordbær.

Sparer vann
- Det tallet er helt avhengig av været fremover. Tørke har vi tatt forholdsregler mot og har nå plantene dekket med maisplast som går i oppløsning etterhvert. Under «plasten» har vi «svetteslanger». Dette sparer vi mye vann på da maisduken sørger for minimal fordampning og jorda holder seg fuktig. I år har vi ute rundt 30 kilometer med slike slanger, sier han og legger til at regn i store mengder har de mindre kontroll på.

I oktober i fjor opplevde de at et felt på Tangvalljordene mer eller mindre druknet etter store nedbørmengder.

- Det var faktisk mange planter som druknet den høsten. Jorda var så mettet av vann at den ikke klarte å ta unna nedbørsmengdene. Vi prøvde å berge plantene ved å pumpe bort vannet, men det hjelp bare til en viss grad. Slik er det bare å være bonde. Det nytter heller ikke å klage. Det hjelper i alle fall ingenting, sier han smilende.

Bringebær
Søgnejordbær DA produserer også bringebær og i følge bonden ser plantene fine ut denne sesongen.

- Vi benytter oss av samme vanningssystemet her og har kontroll på tørken. Her på Sebbetåa har vi åtte mål med bringebærplanter og slik de ser ut nå lover det godt for sesongen, sier han og legger til at det forventes en produksjon på rundt fire tonn bringebær.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Arild Berge og Bjørn Arild Stea i Søgnejordbær DA under bringebærsesongen 2017 på Sebbetåa i Søgne. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv).

Berge regner med at bringebærplukkingen starter rundt midten av juli, men han forteller at bringebær er noe tyngre å selge.

- Teller billass
- Etterspørselen er ikke veldig stor, til det er det for mange som produserer bringebær i landet og dermed blir tilbudet større enn etterspørselen. Det er slik at de store produsentene teller lastebillass med bær, vi teller paller. Som bringebær- og jordbærprodusenter er vi små i den store sammenhengen. I sesongen har de største produsentene opp mot 500 plukkere i arbeid, det sier litt om den mengden som går ut i markedet i sesongen.

- I fjor ga vi bare opp bringebærsalget og inviterte til selvplukk. Dette gikk forsåvidt helt greit, men vi ville gjerne hatt en større del av produksjonen ut i markedet enn det vi fikk til i fjor. Nå er det bare engang slik, og det får vi forholde oss til uansett, avslutter han.
Sist oppdatert 21.05.2018 klokken 16:46 av Nicolai Prebensen

Per Try, Bjørn Arild Stea og Arild Berge har til sammen rundt 50 mål med jordbærplanter på Søgne-jordene i år. Bildet er fra våronna 2017. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no