Rundt bordet på Frk Lyng tirsdag. Fra venstre Bjørg Bjørsvig, Inger Johanne Kreutz Andreassen, sjåfør i kjøregruppa Asbjørn Tønnessen, politisk rådgiver Karina Skaret, kommune- og fylkespolitiker Christian Eikeland, kommunikasjonsrådgiver Mona Higraff, statsråd Åse Michaelsen og Torhild Hortemo. (Foto: Jon Aamodt)

Får skryt av eldreministeren

  Jon Aamodt
  08. mai 2018
  12:49
- Vi trenger ildsjeler, slike som deg. Vi får dobbelt igjen for det arbeidet dere legger ned, sa eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen til Søgnes «eldreminister» Bjørg Bjørsvig under et morgenmøte på Frk. Lyng tirsdag morgen.

På ministerens program i Søgne var et møte med Bjørsvig og andre deltakere i «kjøregruppa» i kommunen. Siden 2011 har Bjørsvig sammen med en håndfull hjelpere tatt med seg eldre mennesker i Søgne på kjørerturer hvor et felles måltid er et av høydepunktene på turen. Turene og fellesmåltidene har fått ministerens oppmerksomhet. Michelsen roser initiativet til Bjørvig og er ikke i tvil om at de midlene det offentlige velger å bidra med vil gi store besparelser på andre utgiftsposter. 

- Sosialt tilbud for oss som er aleine
Torhild Hortemo og Inger Johanne Kreutz Andreassen er to av deltagerne som liker å være med på tur. 

- Dett er  et veldig godt tilbud for oss som sitter hjemme aleine. De kommer og henter meg og bærer meg til bilen, sier Hortemo som selv sitter i rullestol og har begrensede muligheter for å ta seg rundt på egen hånd. 

Hortemo skryter av tilbudet og ser det som en vesentlig sosial forbedring for mennesker som er aleine og har utfordringer med å komme seg rundt på egen hånd.

- Jeg har vært aleine en god stund og merker at det ikke alltid er like interessant å lage et godt måltid bare til en person. Når vi er ute og spiser sammen, får vi rikelig med god og sunn mat. Selv om jeg har førerkort og kan kjøre selv, så er det ikke så gøy å gå på tur aleine, sier 88 år gamle Andreassen. 

Artikkelen fortsetter under bildet. 
Torhild Hortemo forteller eldre- og folkehelseminster Åse Michaelsen om sine opplevelser med kjøregruppa til Bjørg Bjørsvig. (Foro: Jon Aamodt). 

- Viktig å unngå byråkratimølla
- Du brenner for dette. Ensomme eldre som er mye hjemme, treffer andre mennesker og slipper å sitte aleine. De spiser godt og forsyner seg ekstra, fortsatte ministeren. 

Hun understreker at det er viktig at kommuner lærer av hverandre og unngår byråkratimølla når det offentlige skal støtte gode prosjekter. Bjørsvig har tidligere skrytt av kommunen for den støtten som  gis, men gruppa sliter med å få til egnet transport for deltagere som benytter rullestol og ønsker offentlig støtte til et egnet kjøretøy. 

- Trenger en bil
- Jeg ser dere har behov for bil og tenker det er viktig med støtte til transport. Jeg tror det jobbes med dette lokalt blant politikerne og håper det kommer en grei løsning for dere. Det er viktig med tiltak som motvirker ensomhet og det dere holder på med handler ikke bare om mat, men har ringvirkninger utover dette ved at folk treffer hverandre og har et sosialt tilbud. 

Leder av tjenesteutvalget i Søgne kommune Christian Eikeland var også tilstede på Frk. Lyng tirsdag. Etter møtet sier Eikeland til N247 at han vil ta kontakt med FrPs samarbeidspartier i kommunestyret for å se hvordan behovet for kjøretøy kan realiseres. 

- Vi må se på praktiske forhold, eierskap og finansiering, men vi jobber med dette og vil prøve å finne en løsning sammen, sier Eikeland. 

Bjørg Bjørsvig orienterer Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen om kjøregruppa i Søgne. Torhild Hortemo i rullestolen forteller om sine opplevelser fra turene. (Foto: Jon Aamodt)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no