- Uten timeplan hele uka

Publisert

- Denne uka holder vi på med ren gårdsdrift, slik det gjøres på gårder over store deler av landet nå på våren. Den ordinære timeplanen er satt til side, med få unntak, og de 30 elevene på vg1 naturbruk driver ordinært gårdsarbeid denne uke, sier prosjektkoordinator Linda R. Haugen ved Søgne videregående skole onsdag ettermiddag.


Det sås og plantes blant annet sukkererter, bønner, flere variasjoner av kål, purre, løk, gresskar, squash og artisjokk samt flere salattyper, for å nevne en liten del av det som nå går i jorda på skolen.
- Alt settes i den økologiske hagen ved skolen, og elevene vil faktisk få oppleve at mye av dette kan høstes før skoleåret er over. Noe blir solgt, men det meste går til eget forbruk til kantinedriften, fortsetter hun.
I og med at skolen skal drive økologisk lærer elevene om rotasjon.
Insektshotell
- For å si det veldig enkelt er det slik at de vekstene som trenger mest næring blir satt i et annet felt neste år. Jorden blir fort utarmet dersom vi planter de samme plantene på samme sted hvert år. Det som er viktig med en slik uke er at elevene får et godt innblikk i drift av gård i tillegg til at vi har gitt noen elever et par «spesialoppgaver» i form av ysting, fuglekasse- og insektshotellproduksjon, sier Haugen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Innsektshotell og fuglekasser som er klare til å settes ut. (Foto: Nicolai Prebensen).
- Insektshotellene skal settes ved den økologiske hagen og der vil de forhåpentligvis gjøre den jobben de skal gjøre ute i naturen, hvis de slår seg ned i kassene. Formålet med produksjon av yoghurt og oster er for å hente tilbake noen av de gamle tradisjonene som var vanlig på gårdene tilbake i tid.
- Det viktigste her er at alle råvarer er egenproduserte og dermed kan elevene følge hele utviklingen fra råvare til ferdig produkt. Det er jo vår, og da er det bedre å drive på ute, enn å sitte på en skolebenk, i alle fall i en uke, avslutter koordinatoren.
"Flekkefjordsost" på gang i "ysteriet" på Søgne videregående skole. Koordinator Linda R. Haugen sjekker progresjonen i arbeidet. (Foto: Nicolai Prebensen)
Elevene ved skolen produserer insektshotell som skal plasseres nær økohagen ved skolen. Lektor Terje Abusland og koordinator Linda R. Haugen følger med. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS