Martin (14) tar 150 desimaler på strak arm

Publisert

Vi husker alle tallet 3,14 eller «Pi» (

π) og de fleste av oss hadde vel nok med å forstå denne finurligheten om d

en matematiske konstanten som er definert som forholdet mellom omkretsen og diameteren til en sirkel, og brukes blant annet til å regne ut omkrets, areal og diameter av en sirkel.


Martin Haugland Wæhre (14) har tatt «Pi» et steg videre utover pensum og har pugget 150 desimaler til den matematiske konstanten. På oppfordring tok han alle 150 på strak arm i «langfri» på Tinntjønn skole mandag formiddag.
- Det begynte da mattelæreren min nevnte ei jente som for noen år siden pugget desimaler, sier Martin før han finner krittet og skriver på tavla i en rasende fart. 
I 2013 fastslo forskere at «Pi» har over 12 billioner desimaler, en beregning som tok rundt 94 dager i følge Wikipedia.
- Jeg tenkte at dette var noe jeg ville prøve på og jeg må innrømme at en del av påskeferien gikk med til å pugge. De første 80 gikk greit, så jeg fortsatte til 100. På få dager etter ferien fortsatte jeg til 110 og så opp til 150 desimaler som jeg nå har stoppet på, fortsetter den unge karen med klisterhjerne.
- Jeg pugger ti tall av gangen, i par, sier han.
Lærer Marit Vikse, som ubevisst satte Martin på ideen, forteller at hun ble mektig imponert av Martin da han demonstrerte tallrekken for første gang.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Marin Haugland Wæhre (14) i dyp konsentrasjon under «demonstrasjonen» på Tinntjønn skole mandag formiddag. (Foto: Nicolai Prebensen).

- Flink i matte
- Han er flink i matematikk, men at han på egenhånd skulle pugge 150 desimaler hadde jeg aldri drømt om. Dette er rett og slett imponerende, men vi har bedt ham om å ta en pause nå. Selv har han har gitt uttrykk for at han godt kunne tenke seg å pugge videre, forteller hun mens desimalene til «Pi» fyller tavla.
- Jeg vurderer å stoppe nå, men det hadde vært gøy å komme opp i 200. Jeg vil nok huske «Pi» resten av livet, og dette er jo en fin måte å lære hukommelse på. Når jeg begynner å skrive desimalene ser jeg de neste komme. Hvordan dette skjer, vet jeg egentlig ikke, det er bare slik, avslutter den blide 14-åringen.
FAKTA: (for oss som ikke husker det)
Den matematiske konstanten π er definert som forholdet mellom omkretsen og diameteren til en sirkel: Omkrets = π × diameter. Ofte brukes 3,14 eller brøken 22/7 som en rimelig tilnærming til pi for hverdagens bruk, for eksempel i skolen. Den nøyaktige verdien har uendelig mange desimaler som er ikke-sykliske, dermed er π et irrasjonalt tall eller mer spesifikt et transcendentalt tall. I 2013 ble π kalkulert til over 12,1 billioner (1,21*10¹³ eller 12 100 000 000 050) desimaler og beregningen tok totalt 94 dager.

Man bruker tallet π, som forklart over, når man skal regne omkrets og areal av sirkler eller ellipser. π brukes også når man skal finne volum- og overflateverdi av kjegler, sylindre og kuler. Også i trigonometrien er π en grunnleggende konstant.(Wikipedia).

Ikke alene
I etterkant viser det seg at Martin ikke er helt alene om å pugge «Pi» på Tinntjønn skole. Ina Førland forteller til N247 tirsdag at hun for noen år siden gjorde akkurat det samme, og klarte hele 160 desimaler. 
Sist oppdatert 18.04.2018 klokken 09:00 av Nicolai Prebensen
En fornøyd Martin med tallrekken på 150 desimaler skrevet på få minutter i "langfri" på Tinntjønn skole mandag formiddag. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS