Innsendt
- Våren er høysesong for steinsprut. Når snøen smelter blir småsteiner og annet rask i veibanen virvlet opp, og smeller inn i frontruten, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige. (Foto: Gjensidige)

Små steiner gjør stor skade i Vest-Agder

  Jon Aamodt
  12. apr 2018
  11:57
Steinsprut kostet forsikringsbransjen i fylket 60 millioner kroner.
 - Våren er høysesong for steinsprut. Når snøen smelter blir småsteiner og annet rask i veibanen virvlet opp, og smeller inn i frontruten, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige. I tillegg har den kalde vinteren gjort skade på mange veier, noe som i år kan forverre problemet.
 
I løpet av 2017 betalte forsikringsselskapene nesten 1,6 milliarder kroner i erstatning for 257.000 steinsprutskader landet over.
 
25 steinsprutskader i døgnet
I Vest-Agder måtte 9.000 bileiere innom et verksted for å reparere ruten eller få den skiftet i løpet av fjoråret. Erstatningene endte på nærmere 60 millioner kroner. Trolig vil minst like mange bileiere i Vest-Agder oppleve denne type skade i løpet av året.
 
Hold avstand
Hvis du får en rose i frontruten er det viktig å dekke den til raskest mulig med tape. En ubeskyttet sprekk vil bli fylt av skitt, og da kan det være umulig å reparere den. Glassverksteder deler gjerne ut spesielle klistremerker for formålet.

Det er vanskelig å gardere seg mot steinsprut, men noen råd har forsikringsselskapet.

- Det enkleste er å holde god avstand til bilen foran, men noen garanti mot en liten «rose» i frontruten er det ikke, sier Voll.
 
  • Hvorfor gratis
    Kostnadene ved å skifte en rute er store. På bilmodeller med varmetråder i frontvinduet eller andre tekniske innretninger er kostnadene ekstra høye. Derfor er det en stor fordel når kunden velger å reparere ruten, i stedet for å skifte den. Alle bileiere med delkasko eller kasko får reparert steinsprutskade gratis. Må ruten skiftes er det som regel en egenandel.
 
  • Fakta
  • 256.974 bileiere opplevde steinsprutskade i 2017 - tilsvarer 700 skader daglig
  • Erstatningsutbetalingene endte på rekordhøye 1,6 milliarder kroner
  • I 2017 økte antall steinsprutskader med 3 prosent mens erstatningene økte med 8 prosent
  • Veier som har vært strødd er mer utsatt enn veier som kun har vært saltet.
Alle tall: Finans Norge

Steinsprut kostet forsikringsbransjen i fylket 60 millioner kroner. (Foto: Hurtigruta Carglass)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no