Innsendt
Risikosjekker kundene: Gjensidige har innført en risikosjekk av sine landbrukskunder, for blant annet å avsløre brannfarlige feil før det er for sent. Særlig viktig er kontroll av el-anlegg med varmesøkende kamera. Hvert år risikosjekker Gjensidige 3.500 gårdsbruk (Foto: Gjensidige)

Færre gårdsbranner, men ikke i Vest-Agder

  Nicolai Prebensen
  10. apr 2018
  13:03
I Vest-Agder ble det meldt om 22 gårdsbranner til Gjensidige i 2017. Det er 5 flere enn året før. 

Selv om antall branner på gårdsbruk i Vest-Agder øker, er det likevel færre branner enn for bare noen får år tilbake. På det meste registrerte Gjensidige over 60 branner i dette området i 2014. Kontroll av el-anlegg med varmesøkende kamera, er hovedårsaken til at en nå har fått bukt med mange gårdsbranner mener Gjensidige. 

- Sammen med bøndene og Bondelaget, har vi jobbet med brannforebygging over mange år. Det er veldig bra å se at dette gir resultater, sier Frode Narud, ansvarlig for risikostyring innen landbruk i Gjensidige.

Risikosjekker kundene
Gjensidige har innført en risikosjekk av sine landbrukskunder, for blant annet å avsløre brannfarlige feil før det er for sent. Særlig viktig er kontroll av el-anlegg med varmesøkende kamera. Hvert år risikosjekker Gjensidige 3 500 gårdsbruk.

- Undersøkelser vi gjorde viste at vanlig el-kontroll ikke avslørte feil og mangler som garantert ville føre til brann. Derfor har vi innført et krav om termografering - elkontroll med varmesøkende kamera. Dette har reddet enorme verdier, spart tusenvis av dyreliv, og ikke minst har mange bønder unngått å få livsverket sitt lagt i aske, sier Narud.

To av tre branner starter i det elektriske
- Vi vet at to av tre branner starter i elektriske anlegg eller elektrisk utstyr. Dermed er det der vi må sette inn den største innsatsen, sier Narud. Vi jobber videre med bedre kontroller, kvalitetssikring og opplæring av el-installatører. Svært mange av feilene i el-anlegg på gårdsbruk er dessverre montørfeil.  

Branntrenden er snudd
I 2017 ble det i stort og smått meldt om 924 branner i driftsbygninger til Gjensidige. Dette er 200 færre enn i 2016, og en kraftig nedgang siden toppåret 2014 hvor hele 2 843 branner ble meldt til forsikringsselskapet.  

- Det er særlig store bruk med dyrehold vi tar en ekstra grundig gjennomgang med. Om få år håper vi å kunne unngå enda flere av de store landbruksbrannene, sier Narud. 

Tallene er hentet fra Gjensidige, som har rundt 70 prosent markedsandel, og omhandler alle meldte branner i driftsbygninger.

Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no