Are, Tomine og Endre viser fram stillehavsøstersene de fant i Solta søndag ettermiddag. (Foto: Jon Aamodt)

- Kjedelig å trø på denne på stranda

  Jon Aamodt
  09. apr 2018
  19:35
- Vi fant disse på noen steiner i vannkanten, sier Tomine, Are og Endre.

De tre søskenbarna var i bursdagsselskap hos bestefar søndag og ruslet en tur ned til Solta da de fikk øye på skjellene. I vannkanten langs båthavna plukket turgåerne med seg fire skjell med sylskarpe kanter, absolutt ikke noe de hadde lyst til å tråkke på. En raske sjekk viser at det må være stillehavsøsters de har funnet.

- Noen satt veldig fast så vi måtte ta med steinen også, sier Tomine (8 år).

- Og noen andre fikk vi ikke tak i, legger Are (10) og Endre (11) til.

De regner med det kan ha vært cirka 10 østers i det lille området de kikket i. 

- Jeg var ikke med selv, men det stemmer at ungene kom tilbake med disse stillehavsøstersene. Vi tok de med hjem, men de blir nok ikke spist, sier Bjørn Severinsen, pappa til Tomine.

Uønsket art
- Stillehavsøsters er en uønsket art i vår skjærgård. Fylket vil gjerne ha registrert alle funn som gjøres og folk som oppdager disse kan gjerne henvende seg til meg, sier fagleder landbruk, natur og miljø  Steinar Sunde i Søgne kommune.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Arten formerer seg i et kolossalt tempo og Sunde legger til at det er svært viktig at alle funn blir tatt opp av sjøen så fort som mulig. 

Havforskningsinstituttet skriver følgende om stillehavsøsters i Norge
Stillehavsøstersen brer seg i Skandinavia. Forskningsmiljøene i Norge, Sverige og Danmark samarbeider om å beskrive utbredelsen. Arten har vært etablert i Danmark en tid, og siden 2006 er det gjort en rekke funn langs den svenske vestkysten, i Sør-Norge og gradvis også nordover til Hordaland.

I samarbeid med Miljødirektoratet startet Havforskningsinstituttet i 2010 overvåkning av fire lokaliteter med stillehavsøsters i Vestfold og to i Aust-Agder.  Kartlegginger fra Tromlingene i Aust-Agder viser sterk vekst i utbredelse og tetthet. Tallet på stillehavsøsters økte fra 2000–4000 i 2014 til 80 000–200 000 i 2015. 

Havforskningsinstituttet er interessert i informasjon og observasjoner av stillehavsøstersen for å kunne kartlegge utbredelse og tetthet.

Se også tidligere sak fra 2017. Fylkesmannen inviterer til betalt dugnad

- Noen sitter så fast at de tok med hele steinen for å få den med hjem, sier Bjørn Severinsen til N247. (Foto: Jon Aamodt)

Det var i dette området ved båthavnen i Solta det ble funnet stillehavsøsters sist søndag. (Foto: Jon Aamodt)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no