- Ikke mange betongfabrikker som er grønne

Publisert

Han snakker om nullutslipp, gjenvinning av spillvann, eget vann til produksjon og Miljøfyrtårnsertifisering, og solcelleanlegg er også under planlegging. Det er daglig leder i Elementsør AS, Christian Berthelsen vi snakker om.


Den 7.000 kvadratmeter store og nye betongfabrikken på Lohnelier er nå under tak, og det er kraftige dimensjoner på bygget. I tillegg bygges et 500 kvadratmeter stort kontorbygg om ikke lenge.
Over en kilometer søyler
- Produksjonshallen er 225 meter lang, Det skal legges 4.250 meter rør i bygget. Søylene som holder taket er egenproduksjon og er 12,5 meter lange, og 40 ganger 50 centimeter i omkrets, i alt 81 av dem er nå reist på byggeplassen, forteller Berthelsen fredag ettermiddag.
Artikkelen fortsetter under bildet.
En 250 meter lang produksjonhall er nå under tak på Lohnelier i Søgne. (Foto: Nicolai Prebensen).
Han sier at hele prosessen er i rute.
- Vi ble litt forsinket etter det siste snøfallet, men dette har dyktige håndverkere tatt igjen og i løpet av 2018 skal vi ta en solid posisjon i markedet for hulldekke, plattedekke, brystninger, trapper med og uten terrazzo, ferdigstøpte heissjakter, søyler og dragere. I 2021 skal vi omsette for 100 millioner kroner. Ambisjonene våre er store, men disse skal vi nå, sa Berthelsen i januar da N247 omtalte fabrikken for første gang.
Men Miljøfyrtårnsertifisering. Er ikke betong- og elementproduksjon noe ordentlig søl Berthelsen?
- Det har du forsåvidt rett i men vi legger opp til nullutslipp. Alt spillvannet vi bruker går i store tanker til gjenvinning og vil etter kort tids opphold i tankene kunne brukes i produksjonen igjen. Overskuddsbetong skal males opp og gjenbrukes, det samme gjelder slagget som blir igjen i rensetankene.
- Bedriften vil bruke mye vann i produksjonen, men det hentes ikke via det kommunale vannverket. Vi skal samle 7,5 millioner liter regnvann i stor tank, og i tillegg har vi boret en egen brønn. Det eneste kommunale vannet vi kobler oss på er til kontordelen, hvor spillvannet ikke helt egner seg til rengjøring og forbruk, sier Berthelsen videre.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Det er store dimensjoner over produksjonshallen til Elementsør AS som nå er under bygging på Lohnelier i Søgne. (Foto: Nicolai Prebensen).
«Grønne» ideer
Han forteller videre at noen «grønne» ideer er hentet fra andre bedrifter, mens andre er utviklet på stedet.
- Da vi kontaktet Stiftelsen Miljøfyrtårn var de imponert over hvor langt vi allerede hadde kommet i prosessen, og når produksjonshallen står ferdig, skal også sertifikatet være på plass. I tillegg vil vi med tiden bygge solcelle- og solfangere på taket og hente energi derfra. Vi bruker selvsagt mye strøm i produksjonen, men alt vi kan hente internt er et pluss for oss. Til oppvarming av betongen bruker vi gass, sier han.
I løpet av 2021 vil Elementsør AS være en fullsortimentsfabrikk som også vil blande sin egen betong. Frem til da hentes den fra eksterne leverandører.
Sist oppdatert 24.03.2018 klokken 15:24 av Nicolai Prebensen
Berthelsen forteller om prosessen i tankene som skal skille slagget fra spillvannet slik at dette kan brukes om igjen. (Foto: Nicolai Prebensen)
Her bygges bassenget like utenfor produksjonshallen som skal inneholde regnvann fra fabrikktaket. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS