Karl Erik Johansen og Henrik H. Johannessen på plantemaskinen fredag ettermiddag. (Foto: Nicolai Prebensen)

Har våren kommet? Kålen er i alle fall i jorda

  Nicolai Prebensen
  23. mars 2018
  14:55
Et langtidsvarsel som lover ned mot seks kuldegrader i påsken stopper ikke elever og lærere ved Søgne videregående fra skole å sette kålen i jorda fredagen før skoleferien.

- Nå er dette et forsøk, haster Terje Kvamme å si. Han er lærer ved naturbrukslinja på skolen.

- Ikke viktig
- Ikke står og faller skolens fremtid på dette heller. Vi har veldig mange planter igjen inne i veksthusene, og dette «stuntet» er like mye for elevenes del, som for mataukas del, sier han.

«Prosjekt tidligkål» på Søgne videregående skole er nøye planlagt. I god tid før høsten satte inn la elever ned plastduk på et område ved siden av veksthusene på Søgnetunet. I januar ble kålen sådd inne i veksthuset. Sist mandag ble jordflekken med plast frest fri for snø, og fredag ble plasten tatt bort og kålplantene satt i jorda. Om cirka 60 dager skal kålen være klar for høsting.

Flere lag duk
- Når vi er ferdig med plantingen legger vi på flere lag med duk, så får vi bare se hvordan dette går. Vi er antagelig de aller første her sør som har plantet i år, og det er jo moro da, både for oss og for elevene, avslutter Kvamme.

- Jeg håper de vet hva de holder på med, ler bonde Per Try da vi kontaktet han for en kommentar. Try er bonden som vanligvis er den aller først til å sette grønnsakene i jorda.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Jordene på Stauslandstunet er ikke helt klare for planting av grønnsaker enda. (Foto: Nicolai Prebensen).

- For å svare deg helt ærlig synes jeg det er moro at skolen tar opp den hansken. Legger de på nok duk kan plantene klare seg. De tåler egentlig ganske mye, men med de kuldevarslene vi har for påskeuka tror jeg at vi her på Stauslandstunet holder igjen plantingen noen dager til, avslutter han.
Sist oppdatert 24.03.2018 klokken 09:04 av Nicolai Prebensen

Lærer Terje Kvamme viser Aron Lundberg hvilket spor forhjulene på traktoren skal følge. Bak t.h., faglærer Trond Alfredsen. (Foto: Nicolai Prebensen)

De første kålplantene i Søgne ble satt i jorda fredag ettermiddag. Det mens snøen fremdeles ligger på jordene i bygda, også på Søgnetunet. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no