Mars 2018 - Etter en periode med iskald Sibirluft ligger det hvite landskapet og venter på vår og varmere dager. (Foto: Jon Aamodt)

Mars - kontrastenes måned

  Jon Aamodt
  08. mars 2018
  17:18
Vi skriver mars måned og vi har lagt bakt oss en kuldeperiode der iskald Sibirluft har dominert værbildet. Selv her ute ved kysten er landskapet hvitt, dekket av snø, kanskje en halvmeter. Så kan vi se på statistikk og finne gjennomsnitt av temperatur, nedbør og andre værdata, men er det «mot normalt», som en kjent stemme sa for mange år siden.

Vi har sett litt i vårt eget arkiv som har rukket å dekke en periode på fem år, ikke den helt lange perioden dersom vi tenker klimaendringer, men nok til å utfordre vår egen hukommelse.

I fjor på denne dato, 8. mars fant vi denne overskriften på N247


Artikkelen fortsetter under bildet. 
8. mars 2017. Ettermiddagstrafikken var preget av snøvær og kaos på veiene. Bildet er fra E 39 mellom Tangvall og Brennåsen der bilistene brukte inntil tre timer på å tilbakelegge denne distansen. (Foto: Nicolai Prebensen)

I artikkelen kunne vi lese om Evy Cecilie Le Page som kom fra Mandal retning øst og tok igjen køen 100 meter fra rundkjøringen på E39 ved Tangvall klokken 14.49. Tre timer senere snakker hun med N247. 

- Akkurat nå er jeg kommet så langt at jeg ser Shell-stasjonen på Brennåsen, sier hun til N247 onsdag ettermiddag..

- Tre timer?

- Ja, og det er ikke tull. Jeg er glad for at jeg tok en tur på det lille rommet på jobb før jeg satte meg i bilen, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Annonse

Motstykket
Vi kikker vi litt lenger tilbake og går til 13 mars 2015. Da finner vi denne artikkelen


Her kan vi lese om Per og Bodil Try som holder på å så gulrøtter. Allerede et par dager tidligere gikk andre grønnsaker i jorda på Stauslandstunet. I stykket blir det også nevnt at det i Søgne et par år tidligere ble sådd gulrøtter siste dagen i februar. 

Tilbake til 2018
- Skal du snart så gulrøtter, spør vi Per Try i dag.

- Det blir nok ikke så lenge til. Selv om snøen enda ligger på jordene så er det ikke tele i jorda og når bare snøen blir borte er vi fort igang, sier Try. (Bildet viser de samme jordene hvor det ble sådd gulrøtter og plantet grønnsaker i mars 2015. Foto Jon Aamodt).

Han håper å være igang med planting og såing før påske.

- Det er egentlig det som er normalt, i slutten av mars, sier Try. 

15. mars 2015. Bodil Try i åkeren hvor det i dagene før er plantet kål og andre grønnsaker. (Foto: Arkiv: Nicolai Prebensen)

Mars 2018. På brygga i Høllen er det måkene som råder grunnen. Bare en og annen bilist svinger innom brygga i de kalde marsdagene. (Foto: Jon Aamodt)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no