Fullriggeren Sørlandets shantykor og en engasjert Gerd Lillian Olsen under åpningen av utstillingen søndag. (Foto: Jon Aamodt)

Nesten 200 på utstillingsåpning søndag

  Jon Aamodt
  11. feb 2018
  16:42
- Perfekt vær for utstilling. Ingen som skal på sjøen eller tur i skauen idag, sa arrangørene til N247 da klokken nærmet seg 14.00 søndag. 

Kultursalen på Søgne gamle prestegård ble også nesten fullsatt før de dyktige arrangørene ønsket velkommen til åpning av utstillingen «Kystbygda Søgne». 

Til lyden av en dunkende båtmotor og med en småtrippende Gerd Lillian Olsen i kulissene ønsket Tormod Vallesverd velkommen til utstillingen.

- Det ser ut som hele bygda er på beinene i slufseværet. Nå er det 43 år siden den forrige utstillingen om kystbygda, så nå var det på tide  å gjøre det om igjen. Vi skal høre muntre toner fra shantykoret før dere kan gå ned i krambua og kjøpe kaffe fra Brasil og Kongen av Danmark, sa Tormod Vallesverd før de 18 sangerne i Fullriggeren Sørlandet shantykor inntok scenen. 

Med sine røde og grønne sokker fremførte koret flere sjømannssanger før Jostein Andreassen overtok podiet.

- 3000 hummerteiner på Uvår
- Utstillingen handler om så mye. Det er kyst og det er sjø og levebrød, sa Andreassen som spesielt trakk fram de hjemmeværende kvinnene som hadde ansvar for å drive gården mens mannfolkene var på sjøen. 

- Det er nok en av grunnene til at kvinner i Søgne fikk stemmerett på bedehuset allerede midt på 1880-tallet, lenge før kvinner ellers fikk stemmerett i Norge, sa Andreassen.

Han fortalte videre om båtbygging, laksefiske, om den gang det var 3000 hummerteiner ved Uvår, om Klondyke-stemning på sildefiske i Egersund i 1916 da Søgne-fiskerne brukte spekepølse til fender og tente sigaren med en hundrelapp og mange andre historier.

Flere aktiviteter i utstillingsperioden
Det var også Andreassen som fikk æren av å klippe forhenget og foreta åpning av utstillingen i galleriet. Her finner vi krambua, sjøbua, gamle båtmotorer med Tjomsland-diesel og en 4Hk Marna som putrer og går. 

Artikkelen fortsetter under bildet.
På krambua kan du kjøpe kaffe fra Brasil og Kongen av Danmark, eller bare sette deg og lese gamle aviser. (Foto: Jon Aamodt).

Utstillingen er åpen fram til 22. april og i utstillingsperioden vil det være flere foredrag, konserter og andre aktiviteter. 

Arrangører: Søgne Historielag, Søgne Kystlag og Søgne gamle prestegård
  • Åpent 13.02 - 22.04.2018 
  • Tirsdag. – fredag. klokken  10 – 15 
  • Søndag. klokken  12– 16 
  • Stengt i påsken uke 13
  • Åpent palmesøndag klokken 12-16


De hjemmeværende kvinnene er viet oppmerksomhet med sin egen avdeling på utstillingen. (Foto: Jon Aamodt)

En nær fullsatt kultursal på Søgne gamle prestegård da "Kystbygda Søgne" ble åpnet søndag. (Foto: Jon Aamodt)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no