Kystbygda Søgne - spennende og variert utstilling på prestegården

Publisert

Det er en iherdig gjeng frivillige fra Søgne Historielag og Søgne Kystlag som sammen med Søgne gamle prestegård setter opp utstillingen om «Kystbygda Søgne». Helt siden Tormod Vallesverd og Gerd Lillian Olsen begynte å sysle med planene våren 2017 har de samlet inn gjenstander og lagt planer for program til den spektakulære utstillingen som åpnes søndag 11. februar. Hele programmet for utstillingen er ennå ikke spikret, men det som allerede er sikkert er at på åpningsdagen blir det besøk av Shantykoret Fullriggeren Sørlandet og fremføring av «Terje Vigen» ved Martin Berentsen. 
Utstillingen vil være åpen fram til 22. april og i løpet av denne perioden blir det flere spennende arrangementer. De fleste torsdager og søndager blir det konserter, foredrag og filmfremvisning knyttet til kystbygda Søgne. Og bortsett fra det som eventuelt kjøpes i kafeteriaen er alt sammen gratis. 
Begynner å ta form. 
- Vi har delt opp i flere avdelinger. Her inne har vi sjøbua og miljøet rundt denne, sier Tormod Vallesverd. Han viser «lillebåten», den eneste i sitt slag utenom ett eksemplar som befinner seg på Sjøfartsmuseet. 
- Denne kommer fra Borøya og hører nå til her på prestegården. Den er bygget i eik og har einernagler, sier Vallesverd. 
I samme miljø finner vi også samlingen av teinedobber og teiner. Det er Jonny Simonsen som sammen med Arvid Hallandvik og Gerd Lillian Olsen har samlet inn og katalogisert 65 dobber fra hele Søgne. På plakaten som skal opp kan vi finne hvem den enkelte dobbe har tilhørt. Arbeidet med denne samlingen har pågått flere år og deler av dette er tidligere vist på biblioteket ifølge Simonsen. 
Lager et miljø
- Vi samler sammen alle tenkelige ting og setter det i et miljø, forklarer Vallesverd
Et gammelt skap, ei dør, ekstra ventiler til motoren i tilfelle noe ryker midt i hummerfisket, egen avdeling for verktøy, en gammel reketrål fra Langenes, en boks med tretjære, ja alle ting du kan tenke deg å finne i ei gammel sjøbu eller miljøet rundt denne er samlet inn, tatt vare på og skal nå vises fram for publikum.
- Vi får masse hjelp av ressurspersoner i fiskerivirksomheten her i bygda, både i forberedelsene og til gjennomføring av programmet. Her har Harald Nodenes vært til  uvurderlig hjelp, sier Vallesverd.
Selv har han også med seg gjenstander til krambua som skal være på utstillingen. Noe av dette har opphav i familiens tidligere handelsvirksomhet i bygda, blant annet bæreposene fra 1937. Krambua har egen kaffekvern til maling av bønner og for øvrig et miljø fra tiden før selvbetjening kom på banen. 
- Litt salg av godteri må det vel til, sier Vallesverd og byr på «Kongen av Danmark». 
Mange hjelpere
- Du må få med at det er mange som bidrar til dette. Arild Røsstad, Jonny Simonsen, Ole Kristian Wigemyr og Torhild Halvorsen fortjener å blir nevnt. Torhild kommer fra byen og hun hjelper oss med gamle klær, sier Gerd Lillian Olsen.
- Vi er ikke helt ferdig med programmet, men vi skal legge stor vekt på at det skal være familievennlig og med mye aktivitet som passer for barn. 
Tar gjerne imot mer
Hun vil nok en gang minne om at de gjerne tar imot gjenstander som folk har liggende hjemme, enten som et lån til utstillingen eller permanent dersom noen ønsker å gi bort ting. 
- Det er jo enda en stund til museet vil være oppe å gå og i mellomtiden er det viktig at ting ikke kastes. 
Sammen med «Krambua» vises også deler av et hjemmemiljø som kan knyttes til kystlivet. Her vil det være innslag om klær og mat og i kafeen blir det salg av fiskesuppe, brenneslesuppe og mer som er laget etter gamle oppskrifter. Det skal saltes sild tidlig i mars og ved utstillingens slutt blir denne servert.
I løpet av utstilling blir det også flere foredrag med tilknytting til livet ved kysten. Detaljer om programmet for hele utstillingsperioden vil bli distribuert når dette er endelig fastlagt. 
Sist oppdatert 25.01.2018 klokken 21:33 av Nicolai Prebensen
Det er Tormod Vallesverd og Gerd Lillian Olsen som har fått i gang arbeidet med utstillingen. Her undersøkes et gammelt dokument om "Regler for uthavnen Høllen". (Foto: Jon Aamodt)
Karen Margrethe Traberg fra Søgne kystlag stryker og klargjør gamle stoffer som skal benyttes under utstillingen. (Foto: Jon Aamodt)
Powered by Labrador CMS