- Jeg kommer til å holde på med dette så lenge jeg synes det er gøy, sier Steinar Svenning som har vært i kaffebransjen siden 2004. (Foto: Jon Aamodt)

- Første gang det kåres en norgesmester på Mjåvann

  Jon Aamodt
  20. jan 2018
  17:09
10. mars skal det kåres en norgesmester i kaffebrenning. Konkurransen som avgjør hvem som kan smykke seg med tittelen finner sted på Mjåvann, nærmere bestemt i lokalene til Sørlandets Kaffebrenneri som er en del av bedriften CEMO. Bedriften flyttet i 2017 fra Søgne til nye spesialtilpassede lokaler på Mjåvann og har i dag et moderne anlegg for produksjon og distribusjon. 

Det er Steinar Svenning og Jon Erik Bredland Andersen som skal være vertskap når deltakerne kommer til Sørlandets Kaffebrenneri 8.-10. mars.

- Det er gøy at de vil komme til oss, sier Svenning som har vært i kaffebransjen siden 2004.

Han har fagbrev som kokk, men fikk tidlig interessen for kaffe og har markert seg i bransjen gjennom drift av kaffebar og senere som leverandør til serveringsbransjen og spesialforretninger. Han har også selv deltatt i konkurranser og forteller at han har lært mye ved å være en del av et miljø.

- Ingen kaffebrennerlinje på videregående
- Vi utveksler erfaringer og lærer av hverandre når vi treffes. Det er slik vi utvikler faget, fortsetter han og ler litt mens han legger til at det ikke eksisterer noen «kaffebrennerlinje» på den videregående skole på Tangen.

Konkurransen som skal holdes på Mjåvann er for kaffebrennere. Utgangspunktet for deltagerne er de grønne kaffebønnene. Disse skal analyseres av deltagerne før de brennes til kaffebønner som igjen kan kvernes og benyttes for å tilberede utsøkt kaffe. Første dag av konkurransen bruker deltagerne til å prøvebrenne og smake seg fram til en «oppskrift» de er fornøyd med. Neste dag tar de med seg oppskriften sin og foretar brenningen som etterpå skal bedømmes og avgjør hvem som blir årets norgesmester. 

Artikkelen fortsetter under reklamen.
Annonse

- Bare sett begynnelsen
Det er den norske avdelingen av Speciality Coffee Association (SCA) som står som arrangør for stevnet. Spesialkaffe kan defineres som kaffe med tydelig adresse, og som smaker karakteristisk i samsvar med variant, vekstforhold og prosess. Norgesmesterskap for kaffebrennere har vært arrangert siden 2013 og det er et begrenset miljø som kan delta i konkurransen. Svenning tror imidlertid at vi bare har sett begynnelsen på markedet for spesialkaffe.

- Det er flere aspekter jeg mener peker i den retningen. Det legges stadig større vekt på kvalitet samtidig som kravet til sporbarhet i matbransjen øker. For oss som innkjøpere er det viktig å ha leverandører som kan leve av produksjonen og vi belønner leverandører som klarer å levere stabil kvalitet. 

NM i Kaffekunst
Samtidig med arrangementet på Mjåvann blir det også arrangert norgesmesterskap i fire andre klasser i det som omfattes av NM i Kaffekunst. De øvrige konkurransene utenom kaffebrenning foregår i Kristiansand samme helg som konkurransen på Mjåvann. 

Steinar Svenning og Jon Erik Bredland Andersen foran maskinene som brukes til kaffebrenning. Andersen med grønne kaffebønner, mens Svenning viser bønner som er ferdig brent. (Foto: Jon Aamodt)

Steinar Svenning viser utstyret som benyttes når konkurrentene skal prøvebrenne kaffebønnene. (Foto: Jon Aamodt)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no