Oftenes tirsdag formiddag.

- Det er hai her

  Jon Aamodt, Nicolai Prebensen
  16. jan 2018
  13:11
Det er nok ikke mange elever i norske barneskoler som kan gå ut i skolegården og klappe en sprell levende hai, men på Samfundets skole Oftenes i Søgne er dette hverdagskost for elevene. I skolegården står et kjempestort akvarium hvor det for tiden befinner seg mye fin torsk og annen fisk, og også flere haier. 

- Dette har vi brukt i undervisning i flere sammenhenger. I fjor hadde vi et prosjekt hvor vi undersøkte matinnholdet i krabber etter at de hadde blitt matet på forskjellige måter. Akkurat nå er det torsk og hai som har fått plass i akvariet, sier lærer Geir Helleland som er kjent for å involvere elevene sine med prosjekter som engasjerer. 

Stort saltvannsakvarium
Skolen på Oftenes ligger like i sjøkanten, og akvariet er bygget like ved. En vannledning til et sjøinntak et stykke ut i fjorden sørger for sirkulasjon av havvannet i akvariet. Det er derfor mulig å ha både fisk og andre sjølevende skapninger her. Utfordringen kan være at det blir for høy temperatur om sommeren. Det er «nabo» Tormod Klungland som har bygget akvariet. 

- Vi har noen som er mer opptatt av akvariet enn andre, og spesielt gjelder dette en del gutter i fjerde klasse. Her har vi en fast kjerne som har lest og undersøkt og kan veldig mye. De lurer på mange ting, men da må de leite etter informasjon og finne ut av svarene selv. Da vi fikk hai lurte mange på hvor giftig en pigghå egentlig er. Når de må leite etter informasjon og lese og forstå innholdet, lærer de mye i denne prosessen, sier Helleland. 

Se mer om akvariet i videovinduet over.

Flere av guttene er ivrige etter å vise fram hva de har i akvariet og er ikke redde for å stikke hånda ned i vannet for å klappe på alt som svømmer forbi. Andreas, Stian og Bernhard Emil viser frem og forteller om akvariet. 


Tobias med et godt tak i lærer Geir Helleland mens Bernhard Emil følger med i bakgrunnen. (Foto: Nicolai Prebensen)

Fra venstre: Stian, Andreas og Bernhard Emil er blant de ivrigste ved akvariet og bruker tid på å studere artene og lærer om livet i havet. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no