Innsendt
Øystein Tjomsland og El Viktor på Sørlandets Travpark. (Foto: Hesteguiden.com)

Bursdagsgaven endte med historisk bragd

  Nicolai Prebensen
  10. jan 2018
  12:08
Av Richard Ekhaugen

Årets mestseirende travhest i Norge 2017, Øystein Tjomslands El Viktor, var bursdagsgaven som endte med historisk bragd. Eieren sammenligner kaldblodshesten med toppalpinist Kjetil Andrè Aamodt. 

Første seier
Eventyret El Viktor startet på Sørlandets Travpark 23.april i fjor. Da tok den svarte hingsten sin første seier i regi sørlandschampion Øystein Tjomsland. Vinnerhesten fortsatte sin seiersgang gjennom hele 2017, og stoppet ikke opp før han tok årets 17. seier på Bergen Travpark 14.desember. Med det ble han årets mestseirende travhest i Norge i 2017, og samtidig historisk. Ikke siden elitehesten Moe Odin tok 19 seire i 2007 har en norsk travhest klart å vinne flere løp på ett år.

- Jeg vil sammenligne ham med en idrettsutøver som Kjetil André Aamodt. Han slapper av når han skal det og bruker kreftene sine riktig, sier en av hestens to eiere, Steinar Nordengen.

Totningen hadde akkurat kjøpt El Viktor da kona til hans gode studiekamerat Geir Furuseth kom med spørsmålet: - Hva kjøper man til 50-åringen som har alt?

Stoppet opp
- Jeg tenkte at El Viktor kunne være noe for Geir for jeg hadde fått god forhåndsinformasjon på hesten. Dette ble den første travhesten han noensinne er med og eier, og det har virkelig gitt oss noe å prate om de 20 gangene han har startet. Til og med i konfirmasjonen til datteren hans stoppet hele selskapet opp for å se El Viktors løp på Sørlandets Travpark på storskjerm, forteller Nordengen med et smil.

Prestasjonene for 2017 taler for seg. Hvordan er så individet El Viktor? Vi lot trener Øystein Tjomsland, oppasser Stine Birkeland og eier Steinar Nordengen beskrive den vakre hingsten ved å svare disse tre spørsmålene:

Hvordan vil du beskrive El Viktors personlighet?

- El Viktor er først og fremst en klok hest, og jeg merket at han har fått mer selvtillit gjennom året som har gått. Det er samtidig en relativt rolig hest som det er viktig å holde tenningsnivået oppe på, sier Tjomsland.

- Hva betyr El Viktor for deg?

- Jeg har en del andre hester, men det som er så spesielt med El Viktor er at han aldri skuffer. Går det litt trått med noen av de andre hestene, har El Viktor alltid levert. Jeg setter også pris på å kunne dele dette med en god kamerat.

Hvilke mål har du for hesten for 2018?

- Jeg har vært med og påvirket hvor han har startet i 2017, men er fullstendig klar over at han ikke kan bli mestseirende travhest i Norge i 2018, konkurransen blir stadig tøffere. Nå må han først og fremst få den tiden han trenger slik at han er på topp når han starter, men jeg tenker jo litt større løp for ham i 2018. Sannsynligvis prøver vi ham litt i Sverige også, men det skal hesten få lov til å bestemme selv.

På de samme spørsmålene svarer oppasser Stine Nordengen:

- Han er utrolig snill og klok, en av de snilleste hingstene jeg noen gang har jobbet med. El Viktor  betyr veldig mye. Av alle passhester jeg har hatt opp igjennom årene er han på topp tre av mine favoritter. Vi fant tonen fra første dag da han kom på stallen. Han er kongen på min side av stallen og den første hesten jeg tar ut på morgenen. Han er helt perfekt, alle oppasseres drømmehest, sier Nordengen videre.

- Akkurat nå trener vi mye styrke i firehjulsvogn og det skal være litt å gå på treningsmessig. Han har kapasitet til å henge med et stykke oppover i grunnlagene. Vi tror på et sterkt år i år også, og mulig vi prøver ham litt i V75 på lørdager også, avslutter han.
Sist oppdatert 10.01.2018 klokken 12:09 av Nicolai Prebensen

Øystein Tjomsland. (Foto: Hesteguiden.com)

Oppasser Stine Birkeland. (Foto: Hesteguiden.com)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no