- Utfordrende og samtidig givende

Publisert

- Det er en stor reise inn i det ukjente, og det å ta i mot et forsterbarn er både utfordrende, men samtidig givende, sier Rune Røiseland.


For tre og et halvt år siden tok han og familien i mot ei jente på fem og et halvt år som fosterfamilie. Røiseland har fire barn, nå er det kun en 17-åring igjen hjemme i tillegg til fosterbarnet på ni. Resten av barna er ute av «redet».
«Lappestuntet»
Fredag morgen møtte Røiseland ordførerne Astrid Hilde og Johnny Greibesland på rådhuset i Songdalen for å markere «Lappestuntet» hvor Fosterhjemstjenesten søker etter flere fosterhjem for barn og ungdom fra 10 til 18 år.
- Vi har rundt 30 barn og unge som trenger ett nytt hjem. sier avdelingsleder Merete Lindtner og rekrutteringsrådgiver Irene Sande fra organisasjonen.
Det har de siste årene blitt noe vanskeligere å finne hjem til ungdom og Lindtner og Sunde tror det kan ha noe å gjøre med de tragiske hendelsene som har vært med drap. både i Søgne og Kristiansand. De sier det er enklere å skaffe hjem til små barn fordi mange tror at det er enklere å starte fra «begynnelsen» enn større enn å få hjem ungdom. Et syn Røiseland ikke helt deler.
- De minste vet det ikke selv
- Får du hjem et ungt barn vet du ikke hva det har vært gjennom i sine første leveår. Du kan heller ikke spørre om det fordi barnet ikke vet det selv, det sitter kun i ryggmargen og vil komme «ut» senere. Får du ungdom i hus kan fosterforeldrene og ungdommen snakke sammen, sier han.
- De ungdommene som har de største adferdsproblemene blir ikke plassert i fosterhjem, de bor som regel på en institusjon. Det er heller ikke slik at når et barn eller en ungdom har funnet ett nytt hjem, sier vi takk og farvel til familien. Dette er en lang prosess, både før og etter innflytting og vi har selvsagt en del kriterier for at man kan bli fosterforeldre, sier Anne Merete Lindtner.

- En prosess
- Vi har en del samlinger og kurs og vi sjekker vandel. Det er en prosess å bli godkjent som fosterhjem. Vi søker etter gode hjem, for å si det enkelt. Etter innflytting følger vi opp og alle skal vite at selv om vedkommende har kommet til et nytt hjem er vedkommende fortatt vårt ansvar, vi er lett kontaktbare og vi følger opp, sier hun videre.
Kampanjen «Lappestuntet» gjøres i håp om å skaffe flere fosterhjem. I dag har Fosterhjemtjenesten Sør, som dekker 21 kommuner i Aust- og Vest-Agder 400 barn og ungdom i fosterhjem. På landsbasis bor 12000 personer i fosterhjem.
Lindtner sier videre at Søgne og Songdalen har mange gode fosterhjem og at organisasjonen i dag totalt har 500 fosterhjem, inkludert de hjemmene i det hun kaller «banken». Men tjenesten treger sårt flere.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Rune Røiseland har selv fosterbarn, og sier at det å være et fosterhjem både er utfordrende, men samtidig givende. (Foto: Nicolai Prebensen).

- 70 nye hjem hvert år
- Vi trenger rundt 70 nye fosterhjem hvert år og med dette stuntet som ordfører Harald Furre i Kristiansand i går frontet, og ordførerne i Søgne og Songdalen i dag fronter, håper vi at flere tar kontakt med oss, sier hun.
Sunde og Lindtner forteller også at førstkommende tirsdag arrangerer organisasjonen et åpent møte hvor de vil informere om tjenesten.
- Fosterhjemstjenesten er noe av det viktigste vi gjør i samfunnet i dag. Får vi ved hjelp av hjemmene barn og ungdom på «rett side» vil de bidra i samfunnet når de blir voksne, i stedet for det motsatte. Det er to ytterligheter, sier hun.
Fylkeshuset
Informasjonsmøtet finner sted i «Hagen» på fylkeshuset og er åpent for alle. Møtet starter 17.00 og avsluttes klokken 19.00 og er uten forpliktelser for noen.
Sist oppdatert 08.12.2017 klokken 20:03 av Jon Aamodt
Avdelingsleder Merete Lindtner i Fosterhjemtjenesten Sør forteller om et økt behov for fosterhjem i distriktet. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS