Det går mot en endelig løsning for nytt skolesenter på Tangvall. (Foto: Skisse: Rambøll/Søgne kommune)

Løsning for skolesenteret på Tangvall onsdag

  Nicolai Prebensen
  28. nov. 2017
  21:24
Et flertallssamarbeid mellom Høyre, FrP, Venstre, KrF og Senterpartiet vil onsdag legge frem et forslag i fylkesutvalget om å bygge fellesarealene til det nye skolesenteret på Tangvall, samtidig som Søgne kommune bygger ny ungdomsskole. Dermed går det mot en løsning for den skvisen Søgne kommune kunne havnet i dersom forslaget fra fylkesrådmannen hadde fått flertall i fylkestinget midt i desember.

Fylkesrådmann Tine Sundtoft la for få uker siden frem sitt budsjettforslag for Vest-Agder fylkeskommune 2018-2021. Budsjettet inneholdt forslag om å utsette ferdigstillelsen av ny videregående skole på Tangvall med to år, samt et skisseprosjekt for praksisarealer på dagens videregående skole på Søgnetunet.


Fylkestinget i Vest Agder vedtok tidligere i år at det nye skolesenteret på Tangvall skulle bygges «rygg mot rygg» med den nye Tangvall ungdomsskole. Dette innebærer flere store fellesarealer samt felles idrettsanlegg til begge skolene og idretten i bygda.

Dagens ungdomsskole er sterkt forfalt og trenger oppgraderinger som beløper seg til minimum 25 millioner kroner dersom ikke den nye skolen står ferdig i 2022. 

- Høy gjeld
Fylkesutdanningssjef Arly Hauge (bildet) orienterte om prosessen i forkant av kommunestyremøtet i Søgne sist torsdag, og forklarte utsettelsesforslaget med høy gjeldsgrad og for lavt elevgrunnlag for en ny skole i 2022. 

- Antall elver som kan fylle skolen er ikke på plass før i 2024, sa han.

Saken behandles endelig i fylkestinget 12. eller 13. desember og står fylkesrådmannens forslag havner Søgne kommune i en skvis i byggingen av ungdomsskolen.

- Vise hva K3 er godt for
Fylkespolitiker Vidar Kleppe (Demokratene) reagerte kraftig på forslaget og kom via N247 med et forslag om at K3 kommunene måtte vise hva de var gode for hvis fylkesrådmannens forslag ble vedtatt.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Vidar Kleppe (DEM) (innfelt) vil at K3 kommunene forskutterer sambyggingen dersom fylkespolitikerne går inn for ferdigstillelse i 2024. (Skisse DARK Arkitekter). 

- Dette er en gylden anledning til å vise samhold i den nye kommunen, sa han.


- Tar til vettet
- Vi får håpe fylkeskommunen tar til vettet og gjennomfører det de har bestemt tidligere, sa ordfører Astrid Hilde etter kommunestyremøtet sist torsdag.

- Det er Høyre dette står på, og etter Arbeiderpartiets mening har fylket råd til høyere gjeldsgrad. Går dette forslaget gjennom er det en gledens dag for oss i Søgne. Det betyr at vi kan starte byggingen av skolesenteret som planlagt, sier hun. 

Arbeiderpartiet har tydelig signalisert gjennom fylkesleder Randi Øverland at de går inn for en sambygging på Tangvall innenfor de tidsrammene som tidligere er vedtatt. Det betyr at det ligger an til et solid flertall for forslaget fra budsjettsamarbeidspartiene ved Høyres Sally Vennesland (bildet) i fylkestinget i desember.

- Vi fremmer dette forslaget i fylkesutvalget onsdag, og jeg har ikke så lyst til å si så mye mer nå enn at det ordner seg med fellesarealene på Tangvall, sier Vennesland til N247.

- Viktig
Ordfører i Kristiansand, Harald Furre (bildet), sier at sambygging av skoleprosjektet på Tangvall er svært viktig. 

- Det har vært jobbet godt politisk i denne saken etter at fylkesrådmannens forslag kom. Fylkeskommunen må betale for opp- og nedrigging av utstyr alene ved dette forslaget, men at fellesarealene skal bygges samtidig med ungdomsskolen på Tangvall er i alle fall adskillig bedre for Søgne enn det forslaget som ligger nå, sier han.

Om forslaget fra demokratenes Vidar Kleppe sier ordføreren at det er lite trolig at kommunene skal forskuttere et fylkeskommunalt prosjekt.

- Ikke noe vondt å si om Kleppe, men det blir noe feil at vi skal dekke inn noe som ikke er kommunenes ansvar. Det budsjettsamarbeidet har kommet frem til her er en god løsning, sier han.
Sist oppdatert 29.11.2017 klokken 08:58 av Nicolai Prebensen

Fylkesrådmann Tine Sundtoft har foreslått å utsette ferdigstillelsen av ny videregående skole på Tangvall til 2024. (Foto: VAF)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no