Det er ikke bare spøkelsesredskaper som kommer opp fra sjøen når Søgne Dykkerklubbs medlemmer er i sjøen. Sist uke hevet de ti båtvrak fra Kristiansands- og Søgne-skjærgården. Her heves en plastbåt like utenfor Høllen vest industriområde. Denne båten hadde flere store betongblokker festet til baugen. (Foto: Nicolai Prebensen)

Ikke bare teiner som hentes opp av sjøen

  Nicolai Prebensen
  14. nov. 2017
  16:32
Det er ikke bare spøkelsesredskap som kommer opp av sjøen når Søgne Dykkeklubbs medlemmer er i vannet.
 
Tema: Mandag skrev vi om spøkelsesfiskets sanne «ansikt».
 
På vegne av Adykk, Padda, Høvåg dykkerklubb, og Søgne Dykkerklubb har Kristiansand Dykkeklubbb søkt og fått midler av Miljødirektoratet til å dekke omkostningene for å heve plastvrak i skjærgården. Dette er vrak som er sett og markert etter dykking på fritiden, og under storaksjonen etter spøkelsesredskaper som fremdeles pågår.


Til nå har Søgne-dykkerne plukket godt over 500 teiner og andre spørkelsesredskaper opp av sjøen og sist uke plukket de ikke mindre enn 10 båtvrak og fikk dem til land. Den største, en 27 fots cabincruiser, ble hevet rett innenfor Oksøy fyr i Kristiansand-skjærgården.

- Det ligger mye på havbunnen, ikke bare teiner, ruser og garn, sier leder i Søgne Dykkerklubb, Karl Klungland til N247.

- I tillegg til den innenfor Oksøy har vi hentet opp ni andre i Søgne-skjærgården og det er helt sikkert mange flere vrak å hente. Det er skremmende å se hvor mye som ligger på havbunnen. Så lenge vi får dekket utgiftene våre er det bare gøy å rydde, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.
De røde merkene viser hvor plastvrak ble hevet i Kristiansands- og Søgne-skjærgården sist uke. (Kart: Søgne Dykkerklubb).
 


- Dere tjener ikke penger på dette?

- De mest krevende jobbene krever arbeidsdykkere og da fakturerer vi. Resten er stort sett dugnad. Bare i jobben med de ti båtvrakene logget vi 160 timers arbeid, mesteparten uten lønn, men utgiftene dekket. Det går mye tid bare på å finne vrakene, sier han.

Klungland forteller videre at klubbene vil prøve å få til flere vrakhevinger, og ønsker tips fra publikum.

- Vi prøver ikke å finne ut hvorfor båtene er havnet der de ligger. Vi hever dem bare, uten spørsmål. Hovedsaklig er det plastbåter vi prioriterer da disse forurenser mest. Har noen tips til oss om vrak, kan disse sendes til Batvrak@gmail.com, avslutter han.

Lars Skomedal, Jan Kristoffersen, Geir Torkildsen og Karl Klungland etter første dags dykk etter plastvrak i Søgne-skjærgården i forrige uke. (Foto: Nicolai Prebensen)

En Dacapo 9000 ble hevet like innenfor Oksøy fyr torsdag formiddag. (Foto: Privat)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no