Legg merke til hvordan platanlønna deler seg i det den faller. Kjernen i treet var råtten og måtte felles. (Video: Søgne vgs).

Fant 60 år gammel kaffekopp i platanlønn

  Nicolai Prebensen
  09. nov. 2017
  13:00
De store lønnetrærne som i sin tid dannet en allé inn til dagens Søgne videregående skole må nå felles. Arbeidet vil foregå over lang tid, og lektor Terje Abusland forteller at det er flere grunner til at de nå må tas ned.

- Uønsket
- For det første er trærne en fremmedart og er uønsket i Norge. Platanlønna stammer fra høylandet i Sør-Europa og er innført til landet. Disse er sannsynligvis plantet i forbindelse med oppstarten av landbruksskolen i 1896. Vi har talt årringene så godt vi kan, men kjernen i dette treet er så råtten av vi bare må anta antall årringer i kjernen, forteller han.

Han forteller videre at skolen ikke kan ta sjansen på å la de stå lengre.

- Onsdag tok vi to trær og begge var råtne. Det ene delte seg i to da det falt og hadde vi ikke tatt trærne nå hadde de før eller siden falt av seg selv. Som alle kjenner til er det ofte veldig mye mennesker her på gården og da kunne det ha gått riktig ille, sier lektoren videre.

Funn
I det ene treet ble det gjort flere funn etter fellingen.

- Denne lønna har i sin tid forgrenet seg og da dannes en naturlig grop eller hylle i treet. Den gropa har nok vært brukt til å legge fra seg saker for da det delte seg i fellinga fant vi en pakke Tidemanns Rød Mix, sandaler og en kaffekopp (bildet under) som Syvert Øyslebø gjenkjente fra den tiden han var elev på skolen tidlig på 60-tallet. I ettertid har treet vokst videre og pakket inn disse sakene, det er slik trær gjør, forteller Abusland.

Artikkelen fortsetter under vinduet.
Koppen fra tidlig 60-tall som dukket frem etter at den store platanlønna ved Søgne videregående skole ble felt onsdag ettermiddag. (Koppen ble vasket før den ble foreviget. Foto: Syvert Øyslebø).

Han sier videre at deler av det store lønnetreet skal gjenbrukes.

Bord
- Den ene delen skal vi lage bord av og skjærer det ut med vannsag. I tillegg skal vi skjære ut en plate (tversnitt) av stammen, tydeliggjøre årringene og markere viktige hendelser den tiden trærne har stått. Som for eksempel begge krigene, etableringen av landbruksskolen og andre viktige hendelser både lokalt og internasjonalt, sier lektoren.

Han understreker at det ikke blir helt åpent på den store plenene etter at trærne er felt.

- Jeg har en drøm om å plante en helt ny allé her, men dette får vi ta etterhvert, avslutter han.

Det er elever og lærere ved skolen som gjør jobben med å felle de uønskede trærne ved Søgne videregående skole.

(Nederste bilde: Det er tydelig at de gamle trærne i sin tid dannet en allé inn til det som i sin tid het landbruksskolen. Skolen har også tidligere felt flere av trærne i alleen grunnet råte).

Trond Alfredsen og Terje Abusland ved roten til det store lønnetreet som ble felt onsdag. Det var i dette treet kaffekoppen, tobakkspakka og sandalene ble funnet. (Foto: Nicolai Prebensen)

Lektor Terje Abusland teller årringer i den rundt 120-125 år gamle platanlønna som ble felt onsdag. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no