Rektor Øystein Dybesland sier at det ligger mye læring og naturfag i å delta i elveryddingen neste uke. (Foto: Arkiv, Jon Aamodt)

Tidenes dugnadsfest i Songdalen

  Nicolai Prebensen
  08. nov. 2017
  16:31
- Det er helt fantastisk. Allerede nå har jeg 220 personer som vil rydde i elva, og de skal rydde før selve aksjondagen 19. november, sier Espen Halvorsen som er leder i Sygna (Søgne og Songdalselva) Elveeierlag.

Sist søndag gjennomførte rundt 100 frivillige en stor aksjon i elva nedenfor kommunegrensa. Nå skal Songdølene rydde fra kommunegrensa og oppover.

Ungdomsskoleelver
Det Halvorsen snakker om er Songdalen ungdomsskole som torsdag 16. november tømmer skolen for elever og personell og bruker et par timer på å rydde i elva. De skal også rydde i bekker som siger ut i elva. I tillegg har Oasen skole meldt interesse for å bli med i prosjektet.

- Dette er god læring for elevene i tillegg til at ryddingen er samfunnsnyttig. Vi er jo nabo til elva og det er viktig at elevene får oppleve og se at vi alle bryr oss om naturen og tar et tak, sier rektor Øystein Dybesland til N247 onsdag ettermiddag.

- Ikke båt
Han understreker at elevene ikke skal i båt, og at de ikke skal bruke hele dagen til elve- og bekkerydding.

- For oss er det helt naturlig at vi bidrar, og ikke minst er det mye læring i dette. Fremtidige generasjoner må nok bli vant til at samfunnet må belage seg på mye dugnad, og da kan elevene like gjerne begynne tidlig. Vi har ryddet tidligere, og elever og lærere ved skolen går inn for slike jobber med liv og lyst, sier Dybesland videre.

- Og så går det rykter om pølser i belønning?

- Ja, jeg har hørt om dette, og det er jo bare helt topp, ler han.

Elveeierlederen er strålende fornøyd med responsen han har mottatt etter at han inviterte til elverydding i Songdalen.

220 personer
- Ungdomsskolen stiller med 190 elever og 30 ansatte. Dette er veldig positivt for elva, ungdommen og samfunnet. Det gir gode signaler til bygda og når de gir så mye må jeg gi noe tilbake. Jeg har lovet dem grillpølser i etterkant av ryddingen. 

- Kommunen er med på det spleiselaget og Søgne og Greipstad Sparebank har også sagt ja, dermed får vi to ryddefester i neste uke. Den første på torsdag med pølser, den andre søndag med lapskaus, sier Halvorsen (bildet).

- Med stor velvillighet fra Songdalen Røde Korps Hjelpekorps og Kiwi Brennåsen får vi levert 50 kilo lapskaus til søndagsdugnaden. Dermed får vi i alle fall gitt litt tilbake til de som møter den søndagen. Hvor mange som til slutt kommer vet jeg ikke sikkert nå, men svært mange har tatt utfordringen og stiller, sier han og legger til at hjelpekorpset også stiller med standby-mannskaper og ATVer.

- Mobilisert
- Blant annet har Gjervoldstad-folket mobilisert, og det som kalles «Øya» der oppe ryddes for nye og gamle «synder». Dette er et sted hvor mye søppel legger seg under flommene nesten hvert år, sier han.

Halvorsen er overrasket over hvor positive Songdølene er til å bidra i elveryddingen.

- Om jeg spør kommunen. lag og foreninger, skoler eller næringsliv får jeg bare positive tilbakemeldinger. Dette blir uten tvil tidenes dugnad i bygda, og det er jeg litt stolt av, avslutter han.
Sist oppdatert 08.11.2017 klokken 16:32 av Nicolai Prebensen

Bildet er fra Gjervoldstad da KBR Søgne og Songdalens mannskaper evakuerte beboere som var truet av flommen. (Foto: Joakim Abrahamsen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no