Vi vil ha fiskeflipper!

Publisert

Vidar og Nicolais hage- og matprat (Tekst og foto: Nicolai og Vidar Ertzeid).

Denne historien begynner allerede på slutten av 50-tallet, da Vidar Ertzeid begynte å henge over grytene til sin mor, Signe. Det fortsatte han med til han flyttet hjemmefra, og hans mors fokus på gode, lokale råvarer er en tankegang Ertzeid har tatt med seg videre.

På slutten av 80-tallet gjentar historien seg, da Vidars sønn, Nicolai, begynner å henge over grytene mens senior lager mat. Kjærligheten for mat har fortsatt å blomstre hos dem begge, spesielt i Vidars kjøkkenhage og drivhus.

Nå har de to blitt sparringpartnere på kjøkkenet, og sammen bidrar de to til kulinariske høydarer i det Ertzeidske hjem på Høllesanden. Senior har nettopp oppgradert størrelsen på drivhuset, og junior lover at det blir enda flere urter og forskjellige typer chili neste år. Vidars favoritter er hvitløk og agurker, hvor rekorden på sistnevnte i år var på nesten én kilo.

Munk
Hvitløken som spirer neste vår kommer fra en munk i Hviterussland og skal være særs smakfulle.

Ut over vinteren vil det komme flere saker fra kokkeleringen og dyrkingen av mange slags grønt i hagen på Høllesanden.

Far og sønn er skjønt enige om én ting: den beste maten er kortreist og kommer fra havet.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Purre og rødløk til fiskefarsen. (Foto: Nicolai Ertzeid).
- Aldri mer fiskekaker, vi vil ha FISKEFLIPPER!
Fiskeburgere er et misvisende begrep, da burger opprinnelig innebærer at matretten er laget av kjøtt. Vi introduserer derfor et nytt begrep: Fiskeflipper.
Denne oppskriften henter inspirasjon fra Ove og Erwin på Gladkjøkkenet i Kristiansand. Selve fiskeflippene inneholder kun tre ingredienser: fisk, fløte og salt; de er svært enkle å lage. Lag dem av hvit eller rød fisk, og tilsett grønnsaker etter ønske. Vi anbefaler rød fisk til de minste; de liker ofte en fargerik matrett.
Asiatisk vri
Fiskeflippene kan også lages med en asiatisk vri. Tilsett da finhakket hvitløk, chili og ingefær.
Det er viktig at både ingrediensene og utstyret du bruker når du lager fiskeflipper er kaldt; da blir det lettere å bearbeide massen.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Fiskeflippene klare til servering. (Foto: Nicolai Ertzeid).
Ingredienser:
  • Holder til cirka 12 flipper:
  • 600 gram fisk
  • 1 boks fløte
  • Salt
  • ½ rødløk
  • 5 - 7 cm purre og/eller vårløk
Tilbehør:
  • Burgerbrød eller skiver
  • Salat
  • Tomat
  • Agurk
Agurksalat
  • ½ agurk i skiver (skjær med ostehøvel)
  • Vann
  • 2 – 4 korker eddik
  • Sukker
  • Salt
  • Pepper
Bland alle ingrediensene og sett i kjøleskapet. Agurksalaten blir best dersom den får stått noen timer.
Dressing
  • 1 boks rømme
  • 1/4 ts sennep
  • ½ fedd hvitløk
  • 1 sitronbåt
  • 1 ts honning
  • Salt
  • Pepper
  • Tørket chili/chilipulver
Bland alle ingrediensene i dressingen sammen og sett i kjøleskapet. Dressingen blir best dersom den får stått i kjøleskapet i noen timer.
Fremgangsmåte fiskeflipper
  • Kjør fisken i foodprosessor i 10 – 15 sekunder
  • Tilsett et par klyper havsalt
  • Tilsett fløten gradvis mens du passer på at det blander seg
  • Finhakk purre og rødløk
  • Rør inn purre og rødløk i fiskemassen med en slikkepott
  • Legg en passende klatt fiske i steikepanna og fordel det utover med slikkepotten
  • Steik i smør på middels varme i 3 – 4 minutter per side
Fremgangsmåte Sørlandets beste ovnsbakte poteter
  • Finhakk ½ chili, 2 – 3 hvitløksfedd, én kvast rosmarin og et par kvaster timian (Evt. 1 ss tørket rosmarin og timian)
  • Legg et bakepapir på et steikebrett
  • Hell på 3 – 4 ss god olivenolje
  • Kutt potetene i båter og legg dem på bakepapiret
  • Strø over chili, hvitløk, rosmarin og timian og bland godt sammen
  • Strø over salt og pepper
  • Stekes på 225 grader i 20 – 35 minutter
Server fiskeflippene med brød, agurksalat, grønnsaker, dressing og båtpoteter.
Kilde:
https://en.wikipedia.org/wiki/Hamburger#History
Fiskeflipperdeigen klar for steking. (Foto: Nicolai Ertzeid)
Fiskeflipperne nærmer seg servering. (Foto: Nicolai Ertzeid)
Powered by Labrador CMS