Kommunene bidrar til elveryddingen

Publisert

Torsdag bevilget administrasjonen i Søgne kommune midler til rydding i Søgneelva. I forrige uke vedtok formannskapet i Songdalen å gi rådmannen inntil en million kroner til geologiske undersøkelser og reparasjoner av infrastruktur samt å forenkle innsamlingen av søppel i elva etter storflommen for snart tre uker siden.


Initiativ - Det er fagleder Steinar Sunde som har tatt initiativet til dette og skal utarbeide og gjennomføre en plan for det forestående arbeidet. Jeg har i samråd med rådmannen torsdag satt av midler i inneværende budsjett slik at arbeidet kan igangsettes så fort som mulig, sier kommunalsjef Torkjell Tofte (bildet) til N247 torsdag ettermiddag. - Vi er svært takknemlige overfor de som har gjort en stor jobb i elver og bekker etter flommen, men ser nå at det frivillige arbeidet ikke er nok. Rydding på privat grunn er ikke vårt ansvar, men vi tar likevel et grep for å få bort så mye som mulig av søppelet som ligger langs elvene og bekkene i kommunen. Hvordan arbeidet skal gjennomføres er under planlegging. - Egne rekker - Jeg vet at Sunde vurderer å leie inn profesjonelle da det enkelte steder langs elva er vanskelig å komme til avfallet. I og med at dette prosjektet legges inn i nåværende budsjett kan vi også bruke personell og materiell fra egne rekker uten at det skal gå ut over andre gjøremål, sier kommunalsjefen. Rådmann Kim Høyer Holum (bildet under) berømmer også det frivillige arbeidet som er gjort.  - Engasjement - Det er imponerende å se hva frivillige gjør for fellesskapet, og engasjementet fra ansatte i kommunen. Det var ikke vanskelig i samråd med kommunalsjefen å prøve å bidra til dette, sier han. Ettersom rydding på privat grunn ikke er en kommunal oppgave oppfordrer rådmannen til et fortsatt engasjement blant bygdas befolkning, slik at elvene og bekkene ikke tilfører havet enda mer plast enn det som allerede er i sjøen.  I Songdalen tok rådmann Kjell A. Kristiansen grep allerede flomhelgen. Jordras - Vi fikk noen jordras under flommen og jeg tok nødvendige grep for å få ut kompetent personell til å sjekke disse områdene. Når det kommer til liv og helse må vi ta grep umiddelbart. I ettertid viser det seg at det er det en del infrastruktur langs elva som må  settes i stand igjen, og det er mye som skal ryddes opp i, sier Kristiansen (bildet). Han forteller videre at kommunen også vil gjøre noen grep i forbindelse med oppryddingen av alt søppelet langs elva. En million - Det aller meste av plasten og søppelet er egentlig ikke vårt ansvar, dette ligger på grunneierne. Vår jobb blir å være behjelpelig med å sette ut containere langs elva slik at oppsamlet søppel kan kastes i disse. Det var formannskapet som under møtet i forrige uke innvilget inntil en million kroner til det geologiske- og praktiske arbeidet i etterkant av flommen, avslutter han. Espen Halvorsen i Søgne og Songdalen elveeierlag (Sygna), sier at han er noe overrasket over grunneiere, og spesielt at en del eiere av halmballene som har havnet i elva ikke vil rydde opp etter seg. Rydder andres søppel - Noen få av oss har ryddet mye av andres søppel, og vi finner det noe underlig at det etter en slik «forsøplingskrise» finnes grunneiere som har mistet avfall og halmballer velger elgjakt fremfor å hjelpe til med oppryddingen.
- Jeg vil imidlertid understreke at det er noen få i begge kommunene som har lagt ned et stort arbeide, men de tilhører dessverre mindretallet, sier Halvorsen.

Han understreker også at han er svært tilfreds med at administrasjonene i Søgne og Songdalen tar grep, selv om store deler av ansvaret ikke er det offentliges.
Mange har på frivillig basis deltatt i dugnader i elvene og bekkene våre etter flommen. Her er det Lunde velforening som for en uke siden fikk hjelp av blant annet Songvaar fyrs venner ved Geir Smebøle til å være støttebåt for Søgne Dykkerklubbs medlemmer som finkjemmet Lundeelva for søppel. (Foto: Arkiv, Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS